Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Curtea de Apel Alba Iulia explica de ce a anulat o pedeapsa pentru abuz in serviciu

Curtea de Apel Alba Iulia explica de ce a anulat o pedeapsa pentru abuz in serviciu

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat anularea unei condamnari date intr-un caz de abuz in serviciu prin faptul ca o decizie din 2016 a Curtii Constitutionale a dezincriminat partial abuzul in serviciu, aratand ca inculpatul fusese condamnat pentru ca a incalcat o hotarare de guvern, nu o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta.

Este vorba despre cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel, care a fost acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

"Curtea statueaza ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara - legi si ordonante ale Guvernului", se arata in motivarea instantei.

Judecatorii au ajuns la concluzia ca "dispozitiile articolului 246 din Codul penal din 1969 si ale articolului 297 alin. (1) din Codul penal (privind abuzul in serviciu, n.r.) sunt constitutionale in masura in care prin sintagma 'indeplineste in mod defectuos' din cuprinsul acestora se intelege 'indeplineste prin incalcarea legii'".

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat ca, urmare a deciziei de neconstitutionalitate din vara anului trecut, practic, "a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale acestei infractiuni, sub aspectul laturii obiective, fiind limitat domeniul de aplicare al acestei infractiuni prin excluderea tuturor cazurilor in care norma a carei incalcare este imputata subiectului activ al infractiunii nu este o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta".

In plus, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat ca, prin pronuntarea deciziei nr. 405/2016 a Curtii Constitutionale, a intervenit o dezincriminare partiala a infractiunii de abuz in serviciu.

Instanta a constatat ca, prin hotararea de condamnare a contestatorului Dan Daniel nu s-a retinut ca acesta ar fi incalcat in exercitarea atributiilor de serviciu prevederile vreunei legi sau ordonante sau ordonante de urgenta, ci doar pe cele ale Hotararii de Guvern nr. 611/2008, cea care aproba normele privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.

"Curtea de Apel Alba Iulia constata ca a intervenit o dezincriminare a acestei fapte in situatia in care indeplinirea defectuoasa a unei indatoriri de serviciu are loc prin incalcarea oricarui alt act normativ in afara de lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta, aceasta fiind si situatia faptei pentru ca ...citeste mai departe despre "Curtea de Apel Alba Iulia explica de ce a anulat o pedeapsa pentru abuz in serviciu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 965 ori