Curtea Constitutionala: Decizia privind referendumul, amanata pana pe 21 august

Marti, 14 August 2012, ora 10:05
1582 citiri
Curtea Constitutionala: Decizia privind referendumul, amanata pana pe 21 august

Curtea Constitutionala a dat Guvernului un nou termen pentru predarea documentelor solicitate, la finalul reuniunii de marti. 21 august este ziua in care magistratii se vor intalni din nou pentru a discuta despre valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie.

Detaliile privind documentele pe care Curtea le solicita Guvernului vor fi anuntate printr-un comunicat de presa, au transmis magistratii.

17:25

Sedinta CCR s-a incheiat. Curtea a amanat luarea unei decizii pana pe 21 august, termen pana cand Guvernul trebuie sa trimita informatiile necesare.

14:10

Curtea Constitutionala discuta, la aceasta ora, despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi, au declarat surse citate de Mediafax.

Conform acestora, discutia din plenul CCR priveste procedura care se aplica in cazul invalidarii referendumului. In timp ce legea are prevederi clare privind validarea referendumului, in care e nevoie de doua treimi, in cazul invalidarii acestuia nu exista specificatii clare. In Germania insa, precizeaza sursa, validarea referendumului se face cu doua treimi, iar invalidarea cu majoritate simpla, adica 5 la 4 judecatori.

Conform legii de functionare si organizare a CC, "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului".

13:20

Curtea Constitutionala a decis, marti, in urma reuniunii, ca erata trimisa Guvernului si Monitorului Oficial, cu privire la listele electorale folosite la organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie, a fost legala.

Magistratii au ajuns la concluzia ca Stefan Minea, judecatorul de serviciu la acea data, avea dreptul sa o trimita la Monitorul Oficial.

11:50

Curtea Constitutionala a primit de la Parchet o informare despre anchetele care privesc referendumul, prin care sustine ca exista suspiciuni de frauda, conform unor surse oficiale.

Parchetul nu a trimis documentele ridicate de la diverse institutii, ci doar o informare despre ancheta listelor electorale, scrie NewsIn. Conform surselor citate, curtea ar putea sa ia o decizie astazi privind valabilitatea referendumului, iar daca suspiciunile de frauda vor fi confirmate, scrutinul din 29 iulie ar putea fi anulat.

Cum s-a ajuns aici

In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul. Cateva zile mai tarziu, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000.

Pe 8 august, s-a inregistrat o plangere penala la Parchetul General, in care CCR este acuzata de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei erori materiale din decizia privind listele electorale folosite la referendum.

Intrunirea care are loc marti, 14 august, doreste lamurirea situatiei. Conform procedurilor, decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luata in planul Curtii Constitutionale, cu toti cei noua judecatori de fata.

"Trebuie sa astepte raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii, pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu", a precizat judecatorul Ion Predescu.

"Am convingerea ca lucrurile se vor clarifica. Am avut in aceasta seara o convorbire cu domnul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-am solicitat convocarea Plenului Curtii, pentru lamurirea situatiilor, fiind mai multi judecatori care sustin acest demers", a afirmat Tudorel Toader, judecator constitutional.

Europarlamentar german: E intolerabil ca Ponta sa exercite presiuni asupra CCR

CCR muta termenul: Aflam decizia asupra referendumului pe 31 august

BEC si-a suspendat activitatea pana la pronuntarea CCR privind referendumul

#intrunire CCR, #intrunire Curtea Constitutionala, #erata Curtea Constitutionala , #Stiri Administratie