Cum era Justitia in epoca Nastase, la care riscam sa ne intoarcem

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 12:14
1102 citiri
Cum era Justitia in epoca Nastase, la care riscam sa ne intoarcem
Foto: Arhiva Pixabay

Modificarile Legilor Justitiei, facute de Parlament in aceste zile prin proceduri controversate care i-au scos pe nemultumiti in strada, ii duc pe multi cu gandul la epoca Rodicai Stanoiu, ministrul Justitiei din timpul guvernarii Nastase, cand partidul aflat la putere dirija procesele si isi subordona politic magistratii.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, puncteaza intr-o postare pe Facebook cateva dintre caracteristicile acelei perioade de dinainte de schimbarea Constitutiei (2003) si de reformarea Justitiei (2003-2005).

Atunci, "recrutarea magistratilor si avansarea lor se facea prin Ministerul Justitiei, condus intotdeauna de un om politic", iar "CSM era un organism de decor, subordonat si condus de ministrul Justitiei", membrii sai fiind selectati doar de catre Senatul Romaniei, reaminteste pe Facebook judecatorul Cristi Danilet.

Numirile si revocarile in functiile de conducere din instante se faceau de catre CSM la propunerea aceluiasi ministru, iar procurorii sefi erau numiti si revocati direct de catre ministru, care era om politic, spune acesta.

"Presedintele instantei repartiza dosarele catre judecatori, stabilea componenta completelor si dadea recomandari pentru promovarea judecatorilor; astfel, acesta controla si cariera, si mersul dosarelor de la instanta", reaminteste judecatorul Cristi Danilet.

Mai mult, nu functiona principiul continuitatii completului de judecata pe parcursul solutionarii unui dosar, astfel incat "la diverse termene de judecata intrau alti judecatori".

"Nu exista o specializare a judecatorilor, astfel ca seful instantei decidea, in functie de preferinte sau de mizele unui dosar, scoaterea unui judecator dintr-o sectie si mutarea lui in alta, oricand", mai subliniaza Cristi Danilet.

In acelasi timp, "prin serviciul de informatii al ministrului, SIPA (Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie), se strangeau informatii despre viata privata a magistratilor care erau folosite pentru sustinerea sau santajarea lor", reaminteste judecatorul.

Mai mult, "procurorul era cel care decidea arestarea preventiva a unei persoane ('intai arestezi, apoi faci probe' era un dicton al acelor vremuri) ", subliniaza acesta, iar procurorul general "era numit de presedintele tarii la recomandarea ministrului, fara nicio implicare a CSM". La acea vreme presedinte era Ion Iliescu, iar ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, cei doi fiind colegi de partid (PSD).

De asemenea, presedinte al Curtii Supreme ...citeste mai departe despre "Cum era Justitia in epoca Nastase, la care riscam sa ne intoarcem" pe Ziare.com

#legi justitie Parlament, #justitie Stanoiu Nastase, #stenograme PSD Stanoiu Justitie , #Stiri Administratie