Motivarea judecatorilor britanici: Cum a demontat numirea lui Kovesi la Parchetul European teoriile folosite de Adamescu Jr. sa fuga de justitie

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 00:05
531 citiri
Motivarea judecatorilor britanici: Cum a demontat numirea lui Kovesi la Parchetul European teoriile folosite de Adamescu Jr. sa fuga de justitie
Alexander Adamescu, Laura Kovesi

Doi judecatori ai Curtii Supreme din Marea Britanie au considerat ca numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European infirma acuzatiile avocatilor lui Alexander Adamescu prin care acestia urmareau sa arate ca procesul impotriva clientului lor este motivat politic.

Dupa ce o instanta inferioara decisese ca fiul fostului magnat, Dan Adamescu, poate fi extradat in Romania pentru a fi judecat in procesul in care este acuzat de mituirea unor judecatori de la Tribunalul Bucuresti, avocatii acestuia din urma au incercat sa aduca noi dovezi care sa domenstreze ca acesta este victima unui dosar politic.

Printre aceste dovezi s-au numarat si demiterea din fruntea DNA a Laurei Codruta Kovesi, pusa in practica de catre fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, dar si protocoalele de colaborare cu SRI. In opinia judecatorilor britanici, demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA trebuie sa fie vazuta in contextul numirii ei ulterioare in fruntea unei importante institutii europe, ceea ce face ca fundatia intregului argument al apelantului sa fie insuficienta in a sustine acuzatiile aduse.

Scurt istoric al cazului Alexander Adamescu

In 26 mai 2016, instanta suprema a decis definitiv arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca, impreuna cu tatal sau, fostul om de afaceri Dan Adamescu (care a decedat la inceputul lui 2017), a dat mita 15.000 de euro si 23.000 de lei judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru solutii favorabile in dosare de insolventa. In iunie 2016, pe numele acestuia este emis un mandat european de arestare si, in aceeasi luna, incepe la Londra procesul prin care Adamescu a atacat in instanta acest mandat.

Ulterior, la inceputul lui 2018, Adamescu Jr. este arestat la Londra, dupa ce ar fi pus pe masa instantei britanice un raport fals al Administratiei Penitenciarelor despre conditiile grele din inchisorile romanesti. Spre sfarsitul anului 2018, acesta este eliberat, iar la inceputul lunii octombrie a acestui an au avut loc audierile privind apelul sau la decizia data, in aprilie 2018, de Westminster Magistrates' Court, care a hotarat predarea lui Alexander Adamescu in Romania.

Acuzatiile privind motivarea politica a cazului

Alexander Adamescu sustine ca acuzatiile de coruptie aduse impotriva sa sunt produsul unei campanii politice orchestrate de fostul premier Victor Ponta, a carui principala tinta ar fi fost tatal sau, Dan A ...citeste mai departe despre "Motivarea judecatorilor britanici: Cum a demontat numirea lui Kovesi la Parchetul European teoriile folosite de Adamescu Jr. sa fuga de justitie" pe Ziare.com

#alexander adamescu, #Laura Kovesi, #DNA, #SRI, #protocoale, #Justitie, #Ponta, #coruptie , #Stiri Administratie