Cum a fost înșelat un tânăr care a vrut să vândă un telefon pe OLX. Metoda de acțiune a escrocilor

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 08:20
659 citiri
Cum a fost înșelat un tânăr care a vrut să vândă un telefon pe OLX. Metoda de acțiune a escrocilor
Poliția face apel la cetățeni să fie foarte atenți atunci când vând produse pe OLX FOTO Pixabay

Un tânăr de 19 ani din județul Neamț care a pus în vânzare un telefon pe OLX a căzut în plasa escrocilor care își racolează victimele de pe platforma de anunțuri.

Potrivit adevărul.ro, polițiștii au fost sesizați de un localnic de 19 ani, acesta reclamând că a fost victima unei înşelăciuni. Ancheta a arătat că în aceeaşi zi tînărul a postat pe OLX un anunţ prin care vindea un telefon. A fost contactat de o persoană necunoscută, care i-a solicitat datele cardului bancar, pentru a face plata contravalorii mobilului, acestea fiind trimise printr-un mesaj.

„La scurt timp acesta a constatat că i-a fost retrasă din cont suma de 870 de lei. A fost deschis un dosar penal cu acuze de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, fiind efectuate cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi dispunerea măsurilor legale“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Oamenii legii au explicat şi care este modul de operare al escrocilor.

O persoană necunoscută contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe platforma OLX, se declară interesată, iar la scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversaţia pe un alt canal de comunicare, de regulă o aplicaţie de mesagerie. După ce solicită mai multe explicaţii de la vânzător şi se declară interesat de cumpărarea bunului, escrocul îi propune acestuia „să efectueze plata prin OLX“ şi îi trimite un link (care arată de forma https://olx.3ds-payment.online, https://olx-ro-payment.site, etc), despre care i se spune vânzătorului că trebuie să-l acceseze şi să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor.

„Link-ul, întrucât clonează aspectul paginii OLX, le păcăleşte uşor pe victime şi le convinge să introducă datele cerute. După ce această operaţiune a fost efectuată, escrocul sistează conversaţia cu victima şi retrage banii din contul acesteia“, a transmis Poliţia Neamţ. Pentru a nu cădea în plasa infractorilor, poliţiştii sfătuiesc analizarea oricărui link înainte de a-l accesa şi de a nu da click pe acesta în cazul în care trezeşte suspiciuni; în cadrul platformei OLX nu se fac plăţi online, iar produsele vândute sau cumpărate, singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor cardului bancar este cea în care se cumpără serviciile de promovare a anunţurilor. ...citeste mai departe despre "Cum a fost înșelat un tânăr care a vrut să vândă un telefon pe OLX. Metoda de acțiune a escrocilor" pe Ziare.com

#telefon, #olx, #politie, #inselaciune , #Stiri Administratie