Cum a ajuns Biserica Neagra in paragina? O poveste despre birocratie si nepasare

Sambata, 26 August 2017, ora 10:03
852 citiri
Cum a ajuns Biserica Neagra in paragina? O poveste despre birocratie si nepasare
Foto: Facebook/Schwarze Kirche - Biserica Neagra

Biserica Neagra din Brasov, cel mai vizitat obiectiv turistic din Brasov, are nevoie urgenta de finantare pentru reabilitare, monumentul caruia ii trec pragul 250.000 de oameni anual avand un aspect desuet in jur, ce seamana mai mult cu o ulita dintr-un sat uitat de lume.

In urma cu trei ani, Primaria Brasov a preluat cu titlu gratuit curtea Bisericii Negre de la Biserica Evanghelica, astfel incat sa poata accesa o finantare nerambursabila pentru reabilitare. Proiectul a fost depus pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin mecanismul financiar SEE (Spatiul Economic European), ce avea drept state donatoare Norvegia, Islanda si Liechenstein si prin care ar fi urmat sa se investeasta 9,8 milioane de euro.

Proiectul a fost declarat neeligibil, evaluatorii din cadrul Ministerului Culturii precizand ca banii nerambursabili prin mecanismul financiar SEE ar fi putut fi alocati doar in cazul in care s-ar fi efectuat reabilitarea intregului ansamblu arhitectural istoric, respectiv ca in proiect sa fie inclusa si reabilitarea Bisericii Negre.

Astfel, prin ordinul Ministerului Culturii nr.2.571 au fost declarate monumente istorice atat ansamblului "Biserica Neagra" si curtea acesteia, cat si fostul cimitir parohial, situat tot in curtea bisericii, tocmai pentru a se putea accesa o finantare nerambursabila, numai ca evaluatorii au avut o alta parere dupa ce a fost depus proiectul.

Din aceasta cauza, din 2013, dupa finalizarea sapaturilor arheologice, curtea Bisericii Negre a ramas la propriu cu aspect medieval, in zona fiind pus doar pietris, iar vechiul paviment abia ca se mai vede. Zona din jurul bisericii este plina de denivelari, iar turistii care ajung in zona merg ca pe o ulita prin jurul monumentului care este de altfel cel mai vizitat din municipiu, anul trecut, peste 250.000 de vizitatori trecandu-i pragul.

Purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, Sorin Toarcea, a declarat ca, deocamdata, nu exista o solutie pentru finantarea acestor lucrari, iar zona a reintrat in proprietatea Bisericii Negre, astfel ca nici edilii nu pot investi fonduri in acest proiect.

"A fost un drept de administrare strict pentru a depune dosarul de finantare pe fonduri norvegiene, dar proiectul a fost respins. In momentul in care vom identifica, alaturi de Biserica Neagra, o solutie de finantare, vom face demersurile necesare pentru a obtine si a realiza acest proiect", a declarat Sorin Toarcea.

Care era planul si ce s-a facut de fapt: carpeala romaneasca

...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Biserica Neagra in paragina? O poveste despre birocratie si nepasare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Biserica Nesagra paragina, #Biserica Neagra restaurare , #Stiri Administratie