Cu cât este plătit un angajat pentru o oră de muncă în Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Diferența față de România este imensă

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 11:32
125 citiri
Cu cât este plătit un angajat pentru o oră de muncă în Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Diferența față de România este imensă
Eurostat a calculat costul mediu al forței de muncă în țările europene FOTO Arhivă

Eurostat a calculat costul mediu al forței de muncă în țările europene, acesta înregistrând o creștere ușoară față de anul precedent.

Datele Eurostat 2022 evidențiază diferențele semnificative între statele europene în ceea ce privește costul mediu orar al forței de muncă.

Luxemburg ocupă primul loc cu 50,7 euro brut. Italia, țara unde lucrează peste un milion de români, se situează undeva la mijloc, cu un cost mediu orar de 29,4 euro, pe când România se află pe penultimul loc în clasament cu 9,5 euro, informează rotalianul.ro care citează Il Sole 24 ore.

Analiza datelor relevă discrepanțele mari între primele și ultimele poziții ale clasamentului. România se situează pe penultimul loc, cu un cost mediu orar de 9,5 euro, urmată doar de Bulgaria cu un cost de 8,2 euro.

În partea de vârf a clasamentului este Luxemburg, urmat de Danemarca, cu 46,8 euro, și Belgia, cu 43,5 euro.

În cadrul clasamentului Eurostat, Italia se situează puțin sub media europeană, dar costul mediu orar al forței de muncă în Italia este de cel puțin 3 ori mai mare decât în Bulgaria și România.

În Germania, costul crește la 39,5 euro, iar în Franța, la 40,8 euro, în Spania, cu 23,5 euro și în Portugalia, cu 16,1 euro.

Costul muncii este compus din salarii și costuri nesalariale, precum contribuțiile sociale ale angajatorilor. Aceste costuri nesalariale reprezintă 24,8% din costul total al muncii în UE și 25,5% în zona euro. Procentele cele mai mici sunt înregistrate în Lituania și România, cu 5,4%, respectiv 5,3%. Cele mai mari procente sunt în Franța (32%), Suedia (31,9%) și Italia (27,8%).

Lucrătorii din industrie au cele mai mari costuri, cu o medie orară de 30,7 euro în UE și 36,6 euro în zona euro. Sectorul industrial este urmat de cel al construcțiilor, cu 27,3 euro și 30,8 euro. Alte sectoare costisitoare includ sectorul serviciilor, cu 30,2 euro și 33,3 euro.

Țările care au înregistrat cea mai mare creștere a costurilor muncii sunt Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) și Polonia (+11,7%).

Unul dintre factorii care au contribuit la această creștere ar putea fi încetarea treptată a programelor de sprijin introduse în 2020 și prelungite în 2021 pentru a ajuta întreprinderile și lucrătorii afectați de dificultățile cauzate de pandemie. Conform analizei Eurostat, eliminarea acestor măsuri de sprijin contribuie pozitiv la creșterea cost ...citeste mai departe despre "Cu cât este plătit un angajat pentru o oră de muncă în Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Diferența față de România este imensă" pe Ziare.com

#plata salarii, #munca, #costuri, #Luxemburg, #Belgia, #Danemarca, #salarii Romania , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO