Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CSM, prima reactie dupa MCV: La modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive

CSM, prima reactie dupa MCV: La modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive
Concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca pozitive, in conditiile in care niciunul dintre obiective nu a fost considerat ca fiind indeplinit in mod satisfacator, considera Consiliul Superior al Magistraturii.

"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constata ca, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, in conditiile in care Comisia a statuat ca nu poate inca sa conchida, in aceasta etapa, ca vreunul dintre obiectivele de referinta este indeplinit in mod satisfacator, desi progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se indreapta in aceasta directie, invitand Romania sa puna in aplicare actiunile necesare si sa indeplineasca toate recomandarile, urmand ca, spre sfarsitul anului 2018, sa fie publicat un nou raport privind progresele inregistrate", se arata intr-un comunicat remis de CSM.

Conform sursei citate, la nivelul Directiei de Afaceri Europene si Relatii Internationale si Programe din cadrul CSM urmeaza sa fie realizata o analiza detaliata a raportului, precum si un proiect de plan de masuri.

Acestea vor fi supuse atentiei Comisiei 3 - Relatii internationale si programe, urmand ca, ulterior, raportul MCV sa fie analizat si discutat in plen, unde vor fi adoptate si publicate masurile necesare, pe domeniul de competenta, pentru continuarea si consolidarea actiunilor si obiectivelor monitorizate de Comisia Europeana.

Conducerea CSM precizeaza ca a remarcat o serie de aspecte relevante mentionate in cuprinsul raportului, precum acela ca reforma care trebuia realizata in cursul anului 2017 nu a mai avut loc, fiind incetinit astfel ritmul implementarii unora dintre recomandari chiar cu riscul redeschiderii altora care au fost considerate ca inchise prin raportul anterior.

Alte aspecte constatate sunt atacurile si punerea la indoiala a independentei justitiei, care constituie un motiv de ingrijorare, dar si faptul ca situatia politica si propunerile legislative care risca sa aiba un impact negativ asupra reformei au incetinit realizarea de progrese.

Caracterul esential al asigurarii unui proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la legile Justitiei din partea Guvernului si a Parlamentului, mentinerea criticilor generice la adresa sistemului judiciar si a hotararilor judecatoresti ca o caracteristica problematica in cadrul dezbaterilor publice, necesitatea acceptarii si respectarii hotararilor judecatoresti definitive si asigurarea permisiunii magis ...citeste mai departe despre "CSM, prima reactie dupa MCV: La modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 619 ori