CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 09:38
2207 citiri
CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o serie de propuneri Ministerului Justitiei pentru modificarea statutului magistratului, intre care numirea sefilor DNA si DIICOT la propunerea Consiliului, cu avizul ministrului Justitiei, iar presedintele sa nu poata refuza numirea.

CSM propune ca procurorii si judecatorii sa poata desfasura activitati care sa nu fie considerate incompatibile daca acestea sunt pe langa "institutiile de pregatire profesionala a altor profesii juridice, in conditiile legii, precum si a functiilor ce decurg din obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene ori care sunt ocupate pe baza unor tratate internationale la care Romania este parte, in conditiile legii".

In prezent, functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Un magistrat sa poata fi ministru

In acelasi timp, magistatii vor ca functiile de judecator, procuror, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor si magistrat-asistent sa fie compatibile cu functia de ministru al Justitiei.

"Pe perioada exercitarii functiei de ministru, judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor si magistratul-asistent beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functia in care este numit. Daca indemnizatia si celelalte drepturi prevazute pentru functia in care este numit sunt mai mici, acesta isi pastreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara si celelalte drepturi banesti.

Ministrul Justitiei, care la data numirii avea functia de judecator, procuror, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sau magistrat-asistent, are dreptul, la incetarea functiei, sa revina la postul detinut anterior", se arata in propunerea legislativa insusita de CSM si trimisa Ministerului Justitiei.

In acest moment, functia de ministru al Justitiei este incompatibila cu cea de magistrat.

Evaluare psihologica la fiecare cinci ani

O alta propunere este sa poate fi admisa la Institutul National al Magistraturii (INM) persoana care "este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei", iar comisia medicala sa fie numita prin ordin comun al ministrului Justitiei si al ministrului Sanatatii. In prezent, nu exista o astfel de conditie pentru admiterea la INM.

Mai mul ...citeste mai departe despre "CSM: Magistratii sa poata fi ministri si sa fie evaluati psihologic la 5 ani. Presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile la conducerea ICCJ si Parchetelor" pe Ziare.com

#CSM statutul magistratilor, #magistrati evaluati psihologic, #CSM presedinte numire procurori sefi , #Stiri Administratie