CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:45
969 citiri
CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare
Foto: Arhiva Ziare.com

Infiintarea unei directii care sa investigheze judecatorii si procurorii este nejustificata, mai ales ca pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, respectiv presedinte, deputati, senatori sau ministri, nu exista structuri de cercetare penala similare, sustine Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM a motivat decizia de avizare negativa a proiectului Legilor justitiei, propus de Parlament.

In cadrul documentului se face referire la mai multe propuneri legislative venite din partea parlamentarilor. Astfel, magistratii din CSM critica infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, majorarea duratei cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie si a duratei stagiului urmat de judecatorii si procurorii stagiari, modificarea examenelor de absolvire a Institutului National al Magistraturii si a celui de Capacitate, competentele judecatorilor si procurorilor stagiari.

Conform sursei citate, proiectul propune modificari legislative ce ar duce la transpunerea necorespunzatoare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.

Asadar, unul dintre aspectele criticate de magistratii Consiliului se refera la infiintarea Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori. In cuprinsul "Expunerii de motive" a propunerii legislative nu se regasesc argumente care sa justifice instituirea unei structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva dupa calitatea persoanei, conform sursei citate.

"O astfel de reglementare apare cu atat mai mult nejustificata, in conditiile in care pentru reprezentantii celorlalte puteri in stat, (respectiv pentru Presedintele Romaniei, deputati, senatori, ministri) sau pentru alte categorii socio-profesionale (functionari publici, politisti etc.) nu sunt prevazute dispozitii similare referitoare la existenta unor structuri de parchet care sa aiba competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru fapte savarsite de catre aceste pcrsoane", se arata in motivarea CSM.

De asemenea, plenul CSM constata si ca propunerile prezente in proiectul de lege legate de Inspectia Judiciara (IJ) "submineaza profund independenta" institutiei, aceasta urmand sa fie subordonata Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor (CNIJP).

Potrivit propunerii legislative, CNIJP ar urma, printre altele, sa numeasca si sa revoce conducerea IJ, fapt care poate avea "implicatii esentiale in planul independentei Inspectiei Judiciare".

"Propu ...citeste mai departe despre "CSM: Directia de cercetare a magistratilor este nejustificata. Pentru alesi nu exista prevederi similare" pe Ziare.com

#CSM aviz legile justitiei, #CSM aviz negativ legi Justitie, #CSM Legile Justitiei , #Stiri Administratie