CSM a retras doi procurori din Ministerul Justitiei, dupa ce DNA ancheteaza ordonanta. Oana Haineala a demisionat

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 10:14
5466 citiri
CSM a retras doi procurori din Ministerul Justitiei, dupa ce DNA ancheteaza ordonanta. Oana Haineala a demisionat
Foto: Arhiva Ziare.com

CSM a decis, vineri, retragerea de la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Schimdt Haineala si Constantin Sima, detasati anterior pe functii de secretar de stat. Ministrul Florin Iordache s-a opus.

"Sectia pentru procurori a CSM a hotarat incetarea, incepand de la data de azi, 3.02. 2017, a detasarii procurorilor Haineala si Sima de la Ministerul Justitiei", precizeaza biroul de presa al CSM.

In lipsa acordului CSM, cei doi procurori nu mai pot activa in afara sistemului judiciar.

Intre timp, insa, Oana Schmidt Haineala isi daduse demisia.

"Astazi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt - Haineala a solicitat primului ministru al Romaniei incetarea calitatii detinute in cadrul Ministerului Justitiei, respectiv de Secretar de stat", se arata intr-un comunicat remis, vineri dimineata, Ziare.com.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a venit in mod surprinzator la sedinta sectiei de procurori din CSM si s-a opus retragerii celor doi, in contextul in care DNA acheteaza modul in care au fost elaborate ordonanta privind modificarea CPP si legea gratierii.

Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat la iesirea de la sedinta ca ministrul Iordache a dorit "sa isi mentina echipa".

"Impresia mea a fost ca totusi decizia nu vine de la domnia sa", a mai declarat Augustin Lazar, fara sa dea mai multe detalii.

Procurorul General a subliniat inca o data ca retragerea procurorilor Haineala si Sima este "benefica".

"Este mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, pentru impartialitatea ei, dar si pentru cei doi, sa fie acasa, pentru a clarifica toate problemele intr-o maniera impartiala. Impartialitatea este un principiu esential, care trebuie aparat", a subliniat Augustin Lazar.

In plus, acesta a reamintit ca la modificarea Codurilor penale a lucrat mult timp un grup de specialisti.

"Cand schimbam mai multe articole ale CP este evident ca avem nevoie de un grup de juristi, si ei exista. Nu putem face acest lucru ocazional si cu atat mai mult discretionar", a mai afirmat Augustin Lazar.

Citeste mai multe despre motivele retragerii celor doi procurori de la Ministerul Justitiei:

Parchetul General retrage doi procurori de la Ministerul Justitiei. Unul e cel care preluase atributiile lui IordachePremiera la CSM: Iordache a venit sa impiedice retragerea secretarilor de stat si le promite stabilitate financiara magistratilor ...citeste mai departe despre "CSM a retras doi procurori din Ministerul Justitiei, dupa ce DNA ancheteaza ordonanta. Oana Haineala a demisionat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CSM retrage procurori Iordache , #Stiri Administratie