Costul inundatiilor s-ar putea dubla pana in 2050 in Europa

Luni, 03 Martie 2014, ora 10:15
1375 citiri
Costul inundatiilor s-ar putea dubla pana in 2050 in Europa

Costul pagubelor provocate de inundatii in Europa ar putea ajunge la 23,5 miliarde de euro anual spre 2050, adica dublul celor inregistrate in iunie 2013 in Europa Centrala, din cauza dezvoltarii economice si a schimbarii climatice, informeaza AFP, citand un studiu aparut duminica.

Pagubele provocate de inundatii in Europa se cifreaza la circa 4,9 miliarde anual in medie in perioada 2000-2012, dar in 2013 - din cauza unui episod important in Germania si o parte din Europa Centrala - aceasta cifra a atins 12 miliarde de euro, aminteste acest studiu publicat in revista Nature Climate Change.

Suma la care sunt estimate pagubele ar urma sa creasca, potrivit modelelor utilizate de cercetatori: o treime din aceasta majorare este atribuita schimbarii climatice, care va modifica regimurile de precipitatii si va accentua riscurile inundatiilor importante, iar doua treimi se explica prin dezvoltarea economica, care va creste numarul si valoarea bunurilor care risca sa fie deteriorate.

Studiul are obiectivul de a evalua riscul inundatiilor in Europa

Studiul are obiectivul de a evalua riscul inundatiilor in Europa in deceniile viitoare, reunind mai multe discipline: hidrologie, economie, matematica si adaptare la schimbarea climatica. El se bazeaza pe debitele a peste o mie de cursuri de apa si pe date despre sistemele de protectie actuale si viitoare impotriva inundatiilor, intr-un scenariu care prevede o crestere a temperaturii globale cu 2,8 grade C in secolul al XXI-lea.

Pentru a face fata acestei probleme - avertizeaza Brendan Jongman, cercetator la Institutul de Studii ale Mediului Inconjurator al Universitatii din Amsterdam, si colegii sai - este necesara adoptarea unei serii de masuri, cu investitii in protectia mediului, dar si o cooperare mai importanta, inclusiv financiara, intre tarile membre ale Uniunii Europene.

In acest inceput de 2014, inundatii importante au lovit din nou Marea Britanie, departamentele Var si Bretagne in Franta, precum si centrul Italiei. Regiunea Bretagne tocmai a cunoscut iarna sa 'cea mai ploioasa' din 1959, a indicat vineri Institutul meteorologic francez intr-un bilant provizoriu al iernii din punctul sau de vedere.

#studiu inundatii, #inundatii costuri, #europa inundatii , #Stiri Administratie