Coronavirusul provoaca mari probleme in multe domenii. Cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%

Vineri, 13 Martie 2020, ora 08:01
1018 citiri
Coronavirusul provoaca mari probleme in multe domenii. Cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%
Foto: Arhiva Ziare.com

Aparitia coronavirusului si extinderea sa rapida a luat prin surprindere pe toata lumea, iar mediul de afaceri se confrunta cu reale probleme in aceasta perioada.

Sunt afectate atat firmele mari, cat si cele mici si mijlocii, nefiind pregatite pentru o astfel de situatie. Multe domenii se afla in pierdere, cum ar fi cel hotelier, agentiile de turism, restaurantele, transporturile.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat ca a primit mai multe informatii de la membrii sai, care arata un impact in crestere asupra anumitor sectoare ale economiei, in special pentru IMM-uri, ca urmare a intensificarii efectelor virusului COVID-19 in Europa si a masurilor luate pentru a limita raspandirea.

Daca nu sunt luate masuri rapid, reprezentantii IMM-urilor spun ca situatia s-ar putea inrautati si se poate ajunge la insolventa in unele cazuri.

La nivelul Guvernului a fost constituit un Grup de Lucru Interinstitutional, pentru a cauta solutii care sa permita reducerea impactului coronavirusului asupra economiei. Printre masurile propuse se numara amanarea pana la 2 luni a platii contributiilor de asigurari sociale si de sanatate, retinute la sursa pentru angajati.

Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus

In sectorul HoReCa cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%

Cei mai afectati, in momentul de fata, de criza coronavirusului sunt hotelierii, agentiile de turism, restaurantele, mai exact secorul HoReCa. Aici, cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%, a declarat pentru Ziare.com Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

"In primul rand, cele care sunt afectate imediat sunt din sectorul serviciilor si deja acolo sunt date clare legate de felul in care sunt afectate. Au scazut cifrele de afaceri cu pana la 80% in domeniul hotelier, al agentiilor de turism, restaurante, intr-un cuvant HoReCa. Domeniul transporturilor este de asemenea afectat imediat", ne-a declarat Florin Jianu.

Totodata, un alt domeniu afectat de criza coronavirusului este cea auto, pentru ca romanii nu se mai gandesc in acest moment sa investeasca in autoturisme. Vor aparea probleme si la firmele mici si mijlocii care au relatii cu tarile afectate de acest nou virus, subliniaza presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Insa, momentan nu sunt date concrete in acest sens.

"In general, oamenii taie m ...citeste mai departe despre "Coronavirusul provoaca mari probleme in multe domenii. Cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%" pe Ziare.com

#coronavirus mediu afaceri, #coronavirus IMM, #coronavirus pierderi firme , #Stiri Administratie