In avalansa din Retezat au murit copiii minune ai alpinismului romanesc

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 21:50
2792 citiri
In avalansa din Retezat au murit copiii minune ai alpinismului romanesc
Foto: Facebook / Dor Geta Popescu-ErikGulacsi

Cei doi copii despre care autoritatile au anuntat, sambata, ca si-au pierdut viata in avalansa din Retezat erau alpinisti profesionisti celebri, cu numeroase recorduri europene si mondiale la activ.

Este vorba despre Dor Geta Popescu (13 ani), declarata cea mai buna alpinista a Romaniei anul trecut, si Erik Gulacsi, recordman european. Anuntul a fost facut de seful Serviciului Salvamont al Judetului Hunedoara, informeaza Adevarul.

Ea participa, alaturi de tatal ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor, un traseu infiintat chiar de sora ei mai mare, Crina Coco Popescu, la randul ei una dintre cele mai tinere alpiniste din lume care a facut istorie.

Dor Geta Popescu era considerata un fenomen. La doar 13 ani, reusise sa intre deja in Cartea Recordurilor, iar in luna mai 2016 a doborat doua recorduri mondiale de varsta intr-o singura luna, dupa ce a atins varful Denali din Alaska si Pico de Orizaba din Mexic. Avea in palmares sase recorduri mondiale si unul european.

Intr-o postare pe Facebook, Geta isi prezenta vineri seara planurile pentru acest an.

Nou record mondial! Performanta uluitoare pentru o romanca in varsta de doar 12 ani

O romanca de 13 ani a stabilit un record mondial: A cucerit cel mai inalt vulcan din Pacific

Cea de a doua victima este Erik Gulacsi (12 ani), si el un alpinist profesionist. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu si practica alpinismul de la varsta de opt ani. A reusit sa escaledeze cele mai inalte varfuri din Romania. In august 2016 a devenit cel mai tanar baiat din Europa care a escaladat varful Elbrus, iar in ianuarie 2017 stabilise acelasi record dupa ce a urcat pe varful Aconcagua.

Cei doi copii au cazut victime unei avalanse care s-a produs sambata dupa amiaza in masivul Retezat. Ei urcau pe un traseu inchis, pe care se mai aflau alti circa 50 de turisti, in ciuda faptului ca Salvamontul emisese mai multe atentionari de risc iminent de avalansa.

Citeste mai multe despre: Avalansa in Muntii Retezat: Doi copii din Bucuresti, o fata si un baiat, au murit - UPDATE ...citeste mai departe despre "In avalansa din Retezat au murit copiii minune ai alpinismului romanesc" pe Ziare.com

#alpinisti morti avalansa Retezat, #Dor Geta Popescu alpinista , #Stiri Administratie