Contrabanda cu tigari infloreste si statul pierde zeci de milioane de euro. Iata de ce

Vineri, 11 August 2017, ora 16:42
827 citiri
Contrabanda cu tigari infloreste si statul pierde zeci de milioane de euro. Iata de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

Contrabanda cu tigari a crescut semnificativ in luna iulie, la aproximativ o sesime din totalul pietei, iar trendul ascendent are loc in contextul in care conducerea Vamii a fost deja schimbata de doua ori in acest an.

Nivelul traficului ilicit cu tigari este de 16,2% in luna iulie, dupa ce de la sfarsitul anului trecut incepuse sa scada, relateaza Profit.ro.

"A fost 18,2% in noiembrie, au inceput la Vama operatiunile Scut si a ajuns la 15,1%, iar acum a urcat din nou la 16,2%. Este grav pentru ca, in general, lunile iulie sunt la cel mai redus nivel de trafic ilicit pe parcursul anului, intrucat este perioada de vacanta, iar traficul ilicit scade.

16,2% este una dintre cele mai mari luni iulie din ultimii ani. Daca se schimba trendul in luna iulie este foarte grav", sustine o sursa apropiata acestei situatii citata de Profit.ro.

Fiecare procent inseamna circa 40 de milioane de euro pierdute de stat, din cauza neplatii taxelor si accizelor.

Spre exemplu, in luna martie si in luna mai, contrabanda a reprezentat cu putin peste 15%, iar in luna ianuarie era tot de 16,2%.

De asemenea, nivelul din iulie 2017 este cel mai ridicat intr-o luna iulie din 2014 incoace si al doilea cel mai ridicat din ultimii 7 ani.

Cel mai ridicat nivel al traficului cu tigari a fost inregistrat in cele 6 judete din nord-estul tarii, respectiv 37,3% din piata.

Unul dintre motivele pentru care a crescut contrabanda cu tigari in luna iulie poate fi si faptul ca in 2017 s-a schimbat de doua ori seful Directiei Generale a Vamilor - s-a inceput anul cu Dorel Fronea, inlocuit cu Marin-Marius Florea, la randul sau inlocuit cu Nicolae Pietrareanu, ambele modificari ca urmare a schimbarilor de la nivelul conducerii ANAF.

Amintim ca o problema in vami este si faptul ca doar un singur scaner dintre cele 15 ale Directiei Generale a Vamilor este functional, la punctul de frontiera Stanca - Costesti, in judetul Botosani.

Situatie incredibila la vamile Romaniei: Pe toata granita non-UE nu mai sunt scannere de aproape un anDosarul Vama Moravita: 17 politisti de frontiera si contrabandisti au fost arestatiRomanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda traficate la nivelul Uniunii Europene ...citeste mai departe despre "Contrabanda cu tigari infloreste si statul pierde zeci de milioane de euro. Iata de ce" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere contrabanda tigari, #nivel contrabanda tigari, #scaner vami contrabanda tigari , #Stiri Administratie