Contabila de primărie care a furat datele oamenilor pentru a face credite. Ratele le plătea din impozite și taxe

Marti, 10 August 2021, ora 22:10
716 citiri
Contabila de primărie care a furat datele oamenilor pentru a face credite. Ratele le plătea din impozite și taxe
Primăria Dragomirești, județul Neamț FOTO: Site Primăria Dragomirești

Mariana Gendăuanu, contabila Primăriei Dragomirești, județul Neamț, va fi cercetată sub control judiciar, după ce inițial a fost reținută 24 de ore pentru comiterea mai multor infracțiuni.

Femeia s-a folosit de accesul la datele personale ale contribuabililor din comună pentru a împrumuta de la o instituție financiară nebancară (CAR) suma de 350.000 de lei.

Mai exact, a făcut o întreagă documentație pentru împrumutul în numele celor opt, care nu au avut nicio clipă cunoștință despre credit, și a semnat în fals pentru ei.

Faptele s-au întâmplat în perioada 2018-2020 iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat patru percheziții la sediile a două instituții publice și la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Curtea de Conturi a descoperit

Polițiștii spun că pentru plata ratelor la suma împrumutată, destul de consistente, contabila a efectuat plăți lunare cu bani luați din bugetul primăriei, în mod ilegal, profitând de funcția deținută.

De altfel, așa au ieșit la iveală și faptele de care este încriminată acum, după un control al Curții de Conturi care a arătat că femeia a delapidat bugetul primăriei.

Inspectorii Camerei de Conturi Neamț spun că Mariana Gendăuanu și-a plătit ilegal, în numerar sau prin transfer bancar, suma de 136.110 lei, mai ales că era responsabilă cu efectuarea plăților în Primărie.

Când au făcut controlul, cei de la Curtea de Conturi nu au știut toată tărășenia contabilei, dar au descoperit totuși că Primăria Dragomirești le-a plătit unor persoane și unor angajați ratele la CAR Învățământ Piatra-Neamț, plăți ilegale în valoare de 232.904 lei.

Doar în perioada 2018 – 2020, primăria a virat suma de 66.935 de lei în contul a patru persoane care nu aveau calitatea de salariat. Lucrurile au continuat și s-a virat în contul CAR-ului suma de 165.969 de lei, practic datoriile a șase salariați ai primăriei, aceștia încasând salariile nete integral, fără să fie afectate de rețineri. Cu alte cuvinte, Primăria Dragomirești le-a achitat ratele la CAR.

Deocamdată se efectuează o anchetă pentru a se constata suma e ...citeste mai departe despre "Contabila de primărie care a furat datele oamenilor pentru a face credite. Ratele le plătea din impozite și taxe" pe Ziare.com

#contabila, #delapidare, #credite , #Stiri Administratie