Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Congresul SUA a dat unda verde Romaniei sa cumpere sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachete cu bataie mare

Congresul SUA a dat unda verde Romaniei sa cumpere sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachete cu bataie mare
Ambasada SUA a instiintat, miercuri, MApN, ca solicitarea Romaniei privind achizitionarea de sisteme tip lansator multiplu de rachete cu bataie mare (HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, potrivit unui comunicat al ministerului Apararii.

"Ministerul Apararii Nationale a fost instiintat miercuri, 6 septembrie, de catre Ambasada SUA in Romania, cu privire la faptul ca solicitarea tarii noastre privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bataie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane", se mentioneaza in comunicat.

In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare.

MApN precizeaza ca programul se afla intr-o etapa intermediara, dupa aprobarea Congresului SUA urmand a fi desfasurate discutii si negocieri de natura tehnica pentru stabilirea configuratiei finale a achizitiei, dar si optiunile de transfer tehnologic si implicarea industriei nationale de aparare in furnizarea de echipamente necesare productiei si mentenantei.

Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile, precizeaza MApN.

Institutia mentioneaza, totodata, ca achizitia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esentiale de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

Potrivit sursei citate, HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de lupta testate si utilizate in misiuni reale de Fortele Terestre si Corpul de Infanterie Marina ale SUA si ofera o capacitate de lupta superioara, asigurand structurilor militare un avantaj substantial, oferind comandantilor optiuni pentru succesul misiunii in operatiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS si gradul de interoperabilitate intre fortele SUA si Aliate reduc costurile finale operationale si de intretinere.

HIMARS este al doilea sistem care primeste aprobarea Congresulu ...citeste mai departe despre "Congresul SUA a dat unda verde Romaniei sa cumpere sistemul HIMARS, lansator multiplu de rachete cu bataie mare" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 960 ori