Condamnatii nu pot fi in Guvern. CCR a respins sesizarea pe legea care-l impiedica pe Dragnea sa fie premier

Joi, 04 Mai 2017, ora 15:15
720 citiri
Condamnatii nu pot fi in Guvern. CCR a respins sesizarea pe legea care-l impiedica pe Dragnea sa fie premier
Foto: Arhiva Ziare.com

CCR a respins ca inadmisibila, joi, sesizarea Avocatului Poporului privind legea care nu i-a permis lui Liviu Dragnea sa fie premier din cauza condamnarii.

Urmeaza ca CCR sa dea publicitatii comunicatul oficial si sa motiveze decizia legata de Legea 90/2001, relateaza Digi24.

Contactat de Digi24, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca nu doreste sa comenteze decizia CCR.

Liviu Dragnea a declarat joi dimineata ca aceasta decizie "nu e pentru" el, cu toate ca il vizeaza direct.

"Nu imi schimba nimic nici atitudinea, nici cursul vietii, nici activitatea politica, nici actiunea politica. Avem un premier pe care il sustin. Nu este o decizie pentru mine", a declarat liderul PSD, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul.

Ramane de vazut de ce a avut nevoie Curtea Constitutionala de 5 termene ca sa declare sesizarea ca inadmisibila, o asemenea decizie luandu-se de obicei chiar la prima dezbatere.

"A respinge ca inadmisibil inseamna a evita discutia pe fond. Care e motivatia si care sunt cauzele? Cred ca se vorba de sentimentul ca ar fi fost o catastrofa din punct de vedere al imaginii Curtii, care sub presedintia dl Dorneanu este si asa obedienta puterii", a comentat profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir la Digi 24, adaugand ca "Romania e o zona crepusculara din punct de vedere politic".

Curtea Constitutionala a discutat, joi, din nou, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului la legea care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier, pentru ca prevede ca persoanele condamnate nu pot sa ocupe functii in Guvern.

La primele 4 termene, nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizarii, cauza fiind amanata.

Ultima oara, CCR a discutat acest subiectul joia trecuta, insa a fost amanat pentru ca plenul nu era legal intrunit in cvorum pentru a lua o decizie.

Curtea Constitutionala a mai dezbatut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie si pe 27 aprilie sesizarea facuta de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern. Sesizarea a fost facuta la inceputul lunii ianuarie de catre Victor Ciorbea, la o zi dupa ce Guvernul Grindeanu a depus juramantul la Palatul Cotroceni.

"E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat pana acum mai multe solutii, care niciuna dintre ele nu intrunea o majoritate decizionala si atunci acum ne-am cam apropiat de doua variante care vor fi posibil de a ...citeste mai departe despre "Condamnatii nu pot fi in Guvern. CCR a respins sesizarea pe legea care-l impiedica pe Dragnea sa fie premier" pe Ziare.com

#persoane condamnate functii Guvern, #Avocatul Poporului lege , #Stiri Administratie