Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor Justitiei. Urmatorul raport, peste un an

Comisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor Justitiei. Urmatorul raport, peste un an
Comisia Europeana invita Romania sa indeplineasca toate recomandarile si anunta ca, spre sfarsitul lui 2018, va publica un nou raport de evaluare, atragand atentia ca in cazul unor presiuni cu efecte negative asupra luptei anticoruptie CE si-ar putea reevalua concluziile, se arata la finalul raportului MCV facut public miercuri.

"Comisia invita Romania sa puna in aplicare actiunile necesare si sa indeplineasca toate recomandarile si, catre sfarsitul anului 2018, va publica un nou raport privind progresele inregistrate", este concluzia raportului.

In ceea ce priveste numirea procurorilor de rang inalt, raportul mentine recomandarea din luna ianuarie, ca Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia.

"Punerea in aplicare a acestei recomandari va trebui, de asemenea, sa asigure garantii corespunzatoare in ceea ce priveste transparenta, independenta si sistemul de control si echilibru al puterilor in stat, chiar daca decizia finala ar apartine in continuare nivelului politic", subliniaza documentul.

Referitor la Codurile de conduita, CE remarca faptul ca Parlamentul a adoptat un cod de conduita la 11 octombrie 2017, care include o dispozitie generala cu privire la respectarea separarii puterilor, fara a da insa curs recomandarii Comisiei de a face trimitere in mod specific la independenta sistemului judiciar.

"Prin urmare, urmatorul pas va fi de a vedea modul in care codul are un efect practic in ceea ce priveste definirea actiunilor care ar depasi limitele stabilite de acesta si a masurilor care se iau in cazul in care aceste limite sunt depasite", se arata in raport, care adauga ca "ar fi de asteptat ca, ori de cate ori Consiliul Superior al Magistraturii condamna declaratiile unui parlamentar care critica un magistrat sau sistemul judiciar, sa existe o actiune subsecventa clara in cadrul Parlamentului pentru a evalua daca a fost incalcat codul".

In legatura cu reforma sistemului judiciar, documentul mentioneaza ca "recomandarii de a incheia faza actuala a reformei Codului penal si a Codului de procedura penala ale Romaniei nu i s-a dat curs inca" si ca "Parlamentul nu a adoptat pana in prezent niciunul dintre proiectele de modificari propuse de Guvern in 2016, care fusesera rezultatul unor ample consultari cu sistemul judiciar".

Cu privire la transparenta si predictibilitatea procesului legislativ pentru legislatia privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, CE afirma ca "Parlamentul a adoptat mai multe masuri si ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor Justitiei. Urmatorul raport, peste un an" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 578 ori