Comisia de la Venetia, raspuns surpriza pentru CCR (Surse)

Marti, 03 Iulie 2018, ora 22:21
734 citiri
Comisia de la Venetia, raspuns surpriza pentru CCR (Surse)

Comisia de la Venetia urmeaza sa raspunda sesizarilor facute de CCR dupa criticile primite de Curte pentru decizia privind revocarea procurorului sef DNA si dupa ce judecatorul Petre Lazaroiu s-a plans de presiuni din partea presedintiei.

Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Ziare.com ca raspunsul Comisiei va confirma obligativitatea decizilor CCR, dar si obligatia CCR de a respecta legile si Constitutia Romaniei.

Aceleasi surse sustin ca, din punctul de vedere al membrilor Comisiei, dl Tudorel Toader, desi este membru titular al acesteia, nu mai prezinta garantia impartialitatii, avand in vedere pozitia sa politica in Guvern. Probleme de credibilitate in fata Comisiei ar avea, spun sursele citate, si seful CCR, Valer Dorneanu, avand in vedere trecutul sau de presedinte al Camerei Deputatilor.

CCR a facut doua sesizari in luna iunie.

Pe 5 iunie plenul CCR a decis sesizarea secretarului general al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene "in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului - garantul suprematiei Constitutiei - fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind facute chiar indemnuri adresate populatiei si presedintelui statului sa nu respecte si sa nu puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si presedintele Romaniei, in subsidiar, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului.

Plenul Curtii Constitutionale a considerat ca aceste actiuni sunt de natura sa puna in pericol democratia, statul de drept si functionarea justitiei constitutionale".

Aceasta sesizare a fost insotita de un scandal pentru ca, desi comunicatul initial vorbea despre o decizie in unanimitate, a doua zi judecatoarea Livia Stanciu a declarat pentru Ziare.com ca nu sustine sesizarea, avand in vedere ca "are un continut diferit fata de ce s-a discutat in sedinta".

Apoi, Pe 20 iunie, plenul Curtii Constitutionale a Romaniei a hotarat, cu majoritate de voturi, sesiz ...citeste mai departe despre "Comisia de la Venetia, raspuns surpriza pentru CCR (Surse)" pe Ziare.com

#CCR Comisia de la Venetia , #Stiri Administratie