Comisia de la Venetia desfiinteaza modificarile aduse abuzului in serviciu, facute in Codul Penal cu dedicatie pentru Dragnea

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 16:34
1135 citiri
Comisia de la Venetia desfiinteaza modificarile aduse abuzului in serviciu, facute in Codul Penal cu dedicatie pentru Dragnea
Foto: Facebook/Partidul Social Democrat

Prevederile propuse infractiunii de abuz in serviciu par sa creeze intr-adevar, fara o justificare convingatoare, premisele pentru o dezincriminare de facto a multor fapte avand legatura cu aceasta infractiune, scrie Comisia de la Venetia, in opinia privind modificarile aduse Codului Penal.

"Asa cum au subliniat mai multi interlocutori in timpul misiunii Comisiei de la Venetia in Romania, aceste modificari vor face mult mai greu daca nu imposibil de investigat si de condamnat persoane pe baza acestei acuzatii. Aceasta intra in contradictie atat cu obligatiile internationale ale Romaniei in materie de anticoruptie, cat si cu eforturile tarii in aceasta directie, dar si cu standardele statului de drept", arata sursa citata.

Comisia sustine ca modificarile propuse la articolul 297 paragraful 1 ar trebui revazute, in lumina comentariilor facute in cadrul raportului, dar si din perspectiva obligatiilor Romaniei in materia instrumentelor internationale anticoruptie.

Propunerea lui Toader

Infractiunea de abuz in serviciu a fost modificata radical, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Este schimbata aproape total prin introducerea unui paragraf surpriza: "in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial si prin aceasta cauzeaza o paguba, certa si efectiva". In esenta, pragul valoric pentru incriminarea infractiunii este echivalentul unui salariu minim brut pe economie. Problemele sunt insa in noua definitie a infractiuniii.

Dedicatie pentru Dragnea?

Mass-media, Opozitia si societatea civila au aratat ca este un articol cu dedicatie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, si pentru baronii din PSD. Politicianul a fost condamnat, in faza de fond a procesului, la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul "Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman".

In cazul in care noile propuneri sunt promulgate, Dragnea scapa de proces, in faza de apel a dosarului, deoarece in penal se aplica legea mai favorabila.

Tudorel Toader a intrat chiar intr-o disputa cu Ambasada Germaniei din Romania, in cazul acestor modificari, dupa ce a sustinut ca abuzul in serviciu nu este incriminat in mod di ...citeste mai departe despre "Comisia de la Venetia desfiinteaza modificarile aduse abuzului in serviciu, facute in Codul Penal cu dedicatie pentru Dragnea" pe Ziare.com

#abuzul serviciu venetia, #comisia venetia codul penal, #comisia venetia dragnea , #Stiri Administratie