Cine refuza sa lucreze ca zilier nu mai primeste ajutor social - proiect

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 10:37
874 citiri
Cine refuza sa lucreze ca zilier nu mai primeste ajutor social - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Sase deputati PNL au inregistrat, la Senat, un proiect de lege potrivit caruia refuzul persoanelor, care primesc ajutor social, de a lucra ca zilieri atrage dupa sine incetarea acordarii venitului minim garantat.

"In scopul valorificarii fortei de munca locale, primarii au obligatia sa intocmeasca Registrul Zilierilor, pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale sau alti beneficiari de lucrari in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, care au nevoie de forta de munca si functioneaza pe raza unitatii administrativ-teritoriale, denumite in continuare beneficiari de lucrari, dar si a listei cu persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social", prevede proiectul legislativ initiat de cinci sase deputati PNL.

Potrivit propunerii de lege depuse la Senat, persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social sunt obligate sa se inscrie in Registrul Zilierilor in termen de 10 zile de la data emiterii dispozitiei de acordare a venitului minim garantat de catre primar, iar repartizarea activitatilor se realizeaza de catre primar.

"Persoanele apte de munca din familiile beneficiarilor de ajutor social care refuza participarea la activitatile prevazute in Registrul Zilierilor pierd dreptul la ajutor social", prevede proiectul normativ.

De asemenea, refuzul persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social de a se inscrie in Registrul Zilierilor conduce la incetarea dreptului de fi beneficiare de ajutor social.

Persoanele care solicita forta de munca pentru desfasurarea activitatilor se adreseaza primarului, in scris, precizand activitatea ce urmeaza a fi desfasurata, numarul de lucratori solicitati si perioada de desfasurare a activitatii. Remunerarea activitatii, norma de lucru, precum si alte obligatii si indatoriri se stabilesc prin negociere directa intre beneficiarul de lucrari si persoana care presteaza activitatea, mai prevede propunerea legislativa.

Potrivit expunerii de motive, statisticile Ministerului Muncii arata ca aproximativ 200.000 de persoane au primit ajutor social in luna august, iar initiatorii considera ca venitul minim garantat "nu este unul consistent", astfel incat spun ca prin propunerea legislativa le ofera persoanelor care primesc ajutor social "posibilitatea sa castige anumite sume de bani in plus lucrand c ...citeste mai departe despre "Cine refuza sa lucreze ca zilier nu mai primeste ajutor social - proiect" pe Ziare.com

#zilieri ajutor social, #proiect zilier ajutoare , #Stiri Administratie