Cine calculeaza tarifele de referinta pentru RCA. Anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 23:19
544 citiri
Cine calculeaza tarifele de referinta pentru RCA. Anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara
FOTO Pixabay

Tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA sunt calculate semestrial de o companie independenta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) avand doar obligatia legala de a le publica, precizeaza reprezentantii institutiei, intr-o informare de presa.

"ASF publica tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii RCA, in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Tarifele de referinta sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri). ASF are doar obligatia legala de a publica tarifele de referinta", se mentioneaza in document.

Potrivit sursei citate, publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori si catre companiile din piata a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.

"Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate asigurarile obligatorii de raspundere civila auto in piata. Estimarea tarifelor de referinta, care utilizeaza formula de calcul definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizeaza pe baza datelor statistice referitoare la piata asigurarilor RCA, in speta date istorice referitoare la politele de asigurare si daunele aferente, de la toate societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF si de la o sucursala care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in baza dreptului de stabilire, care practicau asigurari RCA la data de referinta", subliniaza reprezentantii autoritatii.

Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referinta, iar tarifele de referinta sunt calculate pentru clasa de Bonus/Malus B0.

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a semnalat miercuri, intr-un ...citeste mai departe despre "Cine calculeaza tarifele de referinta pentru RCA. Anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara" pe Ziare.com

UNSAR dă asigurări că nu va exista coplata pentru despăgubirile RCA
UNSAR dă asigurări că nu va exista coplata pentru despăgubirile RCA
Un aşa-numit concept de "coplată" în ceea ce priveşte poliţa RCA nu a existat şi nu poate exista în condiţiile în care atât Directiva europeană (UE) 2021/2118 privind asigurările RCA,...
Transportatorii cer Parlamentului să elimine coplata pentru despăgubirile RCA: ”Încurajează abuzurile”
Transportatorii cer Parlamentului să elimine coplata pentru despăgubirile RCA: ”Încurajează abuzurile”
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Camerei Deputaţilor să renunţe la votarea amendamentelor apărute în proiectul de modificare a Legii...
#Autoritatea de Supraveghere Financiara, #asf, #RCA, #asigurari, #polite obligatorii , #Stiri Administratie