Cine a fost Mircea Ionescu Quintus - O suta de ani de viata, opt decenii de liberalism

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 15:50
1048 citiri
Cine a fost Mircea Ionescu Quintus - O suta de ani de viata, opt decenii de liberalism
Foto: Arhiva Ziare.com

Nascut in 1917, in plin razboi mondial, Mircea Ionescu Quintus - care a incetat din viata vineri - s-a inscris in PNL la varsta de 19 ani, a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost detinut politic in perioada comunista, iar dupa Revolutie a fost presedinte al PNL, ministru al Justitiei, deputat si de doua ori senator.

Ultimul eveniment public la care a participat a fost ceremonia de la Palatul Cotroceni, care a avut loc in 17 martie, cu o zi inaintea implinirii varstei de o suta de ani. Seniorul liberal a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de ofiter, fiind al treilea presedinte care i-a oferit o distinctie, dupa Ion Iliescu si Traian Basescu.

Quintus a luat parte, tot in luna martie, si la Consiliul National de Coordonare al PNL, unde liberalii au stabilit calendarul si regulile alegerilor interne din partid.

"Sunt membru al PNL de 80 de ani. Impreuna cu tatal meu am trait 100 de ani in acest partid. Nimic nu mi-a putut clinti sau misca in vreun fel adeziunea la el si increderea in el. Abia astept momentul in care sa felicit pe urmatorul presedinte, pe noul presedinte al PNL, sa-l asigur de sprijinul meu si sa va asigur pe toti care luptam pentru victoria PNL" le-a spus seniorul liberal mai tinerilor sai colegi.

Mircea Ionescu Quintus s-a nascut pe 18 martie 1917, intr-o familie de vechi liberali. Tatal sau, Ion Ionescu Quintus, a detinut nu mai putin de noua mandate de parlamentar din partea PNL, iar fiul i-a urmat atat in cariera de jurist, cat si in afinitatea politica pentru liberalism.

Biografia lui Mircea Ionescu Quintus

In 1917, la un an dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si dupa ce intreaga administratie politica romaneasca s-a retras la Iasi, familia Quintus era refugiata in Ucraina, la Herson, oras unde s-a nascut si Mircea Ionescu Quintus.

In perioada interbelica, duce mai departe traditia de familie si urmeaza Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, iar dupa absolvirea din 1938 devine avocat. Isi aminteste exact ziua in care a devenit liberal, mai mult din intamplare. Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat sa rosteasca un discurs cu ocazia dezvelirii in orasul sau, Ploiesti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari in 1933 pe peronul garii din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a ramas fidel Partidului National Liberal vreme de peste opt decenii.

Mircea Ionescu Quintus spune ca i-a avut ca mentori pe Nicolae I ...citeste mai departe despre "Cine a fost Mircea Ionescu Quintus - O suta de ani de viata, opt decenii de liberalism" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mircea Ionescu Quintus murit, #biografie Quintus, #Quintus PNL murit 100 ani , #Stiri Administratie