Cinci lucruri pe care le poate invata Europa din protestele de la noi

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 13:24
896 citiri
Cinci lucruri pe care le poate invata Europa din protestele de la noi
Foto: ProTV

Un vechi proverb spune ca, "atunci cand bate vantul schimbarii, unii oameni construiesc ziduri, altii construiesc mori de vant".

In cazul Europei, acest vant al schimbarii s-a intamplat sa bata in ultimele saptamani la marginea sa: in Romania au avut loc cele mai mari proteste de la caderea comunismului in '89.

Romania a atras atentia presei din toate colturile lumii zile la rand, datorita manifestatiilor de strada colorate si creative impotriva coruptiei si pentru sustinerea statului de drept.

O spune Gabriel Preda, jurnalist si academician specializat in afaceri externe, intr-un articol publicat pe site-ul Euronews, in care prezinta cinci lucruri pe care Europa le poate invata din protestele de la noi.

1. Este o chestiune de perceptie

Am invatat ca Europa nu inseamna doar Bruxelles, Berlin, Paris, Praga sau Roma. Este in primul rand vorba despre oameni si despre puterea oamenilor. Revoltati si intristati, au petrecut seri intregi pe strazile a numeroase orase din tara, iar miscarea lor #rezist dureaza de saptamani intregi.

Generatii tinere si mai batrane s-au adunat laolalta si si-au facut auzita vocea. Determinarea si mesajele lor sunt puternice si universale, concentrandu-se pe chestiuni precum demnitate, respect, solidaritate, speranta, valori democratice, stat de drept, responsabilitate, decenta, implicare civica, transparenta si constiinta.

Adica pe drepturile fundamentale. Sustinerea celor care protesteaza in Romania a atras rapid sustinere in Europa si pestea oceane. S-au organizat manifestatii din solidaritate in toate colturile lumii. Altii au citit despre geografia si istoria tarii noastre, simtind ca tocmai au descoperit un nou colt de lume energic, creativ si surprinzator de care nici nu stiau inainte.

2. Implicarea sociala chiar poate face o diferenta

Evenimentele recente au aratat foarte clar ca puterea oamenilor inca mai poate juca un rol cheie in politica. Inca de acum o luna, presa internationala a scris ca Guvernul de la Bucuresti nu ar fi facut o astfel de intoarcere - abrogarea ordonantei 13 - daca nu ar fi fost amplele proteste pasnice in toata tara.

Mesajul a fost simplu si direct: liderii care actioneaza in interes propriu, clandestin, sa se astepte sa fie trasi la raspundere de popor. Iar totul s-a intamplat intr-o maniera inedita: amuzant, sarcastic, acid si incredibil de inventiv, dupa cum au spus observatorii straini.

In acest fel, puterea strazii din Bucuresti a atras atentia lumii si a obtinut ...citeste mai departe despre "Cinci lucruri pe care le poate invata Europa din protestele de la noi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa proteste Romania, #UE proteste Romania , #Stiri Administratie