Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 15:42
1012 citiri

Comisia Europeana a facut public, miercuri, raportul MCV privind Justitia din Romania si pentru prima oara a vorbit despre posibilitatea ca tara noastra sa scape de monitorizare.

Exista insa, bineinteles, niste conditii pe care Comisia le pune. Astfel, daca Romania pune in practica cele 12 recomandari din raport, MCV va fi ridicat.

Recomandarile CE se refera la numirea sefilor institutiilor din Justitie pe baza de criterii clare si transparente sau la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate care sa isi faca treaba in ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosare.

Sunt vizati si politicienii. Mai exact, CE recomanda sa existe precizat in codul de conduita al parlamentarilor si ministrilor ca trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar.

Totodata, se precizeaza ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa modifice Codul Penal si cel de Procedura Penala doar dupa o consultare transparenta cu toate institutiile implicate.

Nu in ultimul rand, se vorbeste si despre faptul ca Parlamentul nu ar trebui sa se opuna hotararilor definitive si irevocabile avand ca obiect incompatibilitati, conflicte de interese si averi ilicite pronuntate impotriva membrilor sai.

Iata mai jos cele 12 recomandari din raportul MCV:

1. Punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia.

2. Asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari, care este in curs de elaborare in Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza clar ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar. Un Cod de conduita similar ar putea fi adoptat pentru ministri.

3. Faza actuala a reformei Codului Penal si a Codului de Procedura Penala ale Romaniei ar trebui incheiata, iar Parlamentul ar trebui sa isi puna in practica planurile de adoptare a modificarilor prezentate de Guvern in 2016, dupa consultarea cu autoritatile judiciare. Ministrul Justitiei, CSM si Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui sa finalizeze un plan de actiune pentru a asigura ca noul termen pentru punerea in aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedura Civila poate fi respectat.

4. In vederea imbunatatirii in continuare a transparentei si a predictibilitatii procesului legislativ, precum si pentru a consolida garantiile intern ...citeste mai departe despre "Cele 12 lucruri pe care trebuie sa le facem sa scapam de MCV" pe Ziare.com

#recomandari Comisia Europeana ridicare MCV, #monitorizare justitie MCV , #Stiri Administratie