Cel mai avansat avion de lupta din lume a ajuns in Romania (Galerie foto)

Marti, 21 August 2018, ora 09:52
1136 citiri
Cel mai avansat avion de lupta din lume a ajuns in Romania (Galerie foto)
Foto: Facebook/Mihai Fifor

Cele mai avansate avioane de lupta din lume, F-22 Raptor, au ajuns, luni, la Baza Aeriana de la Campia Turzii, pentru a lua parte la exercitiul Dacian Eagle 2018, ministrul Apararii, Mihai Fifor, declarand ca acest lucru reprezinta o confirmare a soliditatii relatiilor intre SUA si Romania.

"Nu se intampla foarte des ca F-22 Raptor, cel mai avansat avion de lupta din lume, sa aterizeze in Romania. Este, in fapt, a doua oara cand aviatorii militari romani se instruiesc in zbor, in spatiul aerian al Romaniei, impreuna cu aceasta platforma de varf a tehnologiei aeronautice, dupa momentul aprilie 2016, cand, la Mihail Kogalniceanu, F-22 ateriza pentru prima data pe o baza aeriana din Europa de Sud-Est.

Faptul ca acest lucru se intampla pe pamant romanesc reprezenta o confirmare a soliditatii relatiilor de colaborare in plan militar intre Romania si Statele Unite, atat in dimensiunea bilaterala - sub auspiciile parteneriatului strategic, cat si in cadrul NATO", a spus Mihai Fifor.

Ministrul a reamintit pozitia ferma a Guvernului si a Parlamentului Romaniei de a-si indeplini angajamentele care decurg din statutul de membru NATO.

"Suntem prezenti, cu efective importante, in Afganistan, in Balcanii de Vest si in alte zone in care Alianta Nord-Atlantica proiecteaza stabilitate si securitate. Consecventi principiului distribuirii echitabile a responsabilitatilor fata de securitatea colectiva, alocam, prin decizia Parlamentului si a Guvernului, doua procente din PIB apararii, pentru al doilea an consecutiv, conform angajamentelor asumate, fiind una dintre cele sase tari NATO care au reusit atingerea acestui prag.

In acelasi timp, doresc sa reafirm aprecierea deosebita in ceea ce priveste angajamentul Statelor Unite fata de apararea colectiva a NATO in general si a regiunii noastre, in special, pe toate dimensiunile spatiului de securitate - aeriana, terestra si navala", a scris ministrul pe contul de Facebook.

Citeste si Americanii investesc 40 de milioane de dolari in bazele noastre de la Kogalniceanu si Campia Turzii

Fifor a mai spus ca, in cadrul antrenamentelor, pilotii romani au avut posibilitatea, luni, sa se antreneze la mansa avioanelor F-16 Fighting Falcon din dotarea Fortelor Aeriene Romane, alaturi de echipajele avioanelor de lupta americane F-22 Raptor.

"In cadrul secventei de antrenament de astazi (luni - n.red.), de la Campia Turzii, pilotii romani au avut posibilitatea de a se antrena, la mansa avioanelor F-16 Fighting Falcon di ...citeste mai departe despre "Cel mai avansat avion de lupta din lume a ajuns in Romania (Galerie foto)" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#F 22 Raptor Campia Turzii, #F 22 Raptor Romania, #avion lupta F 22 Raptor , #Stiri Administratie