Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE va livra 1,5 milioane de masti medicale mai multor tari, inclusiv Romaniei

CE va livra 1,5 milioane de masti medicale mai multor tari, inclusiv Romaniei

Comisia Europeana (CE) va livra, in zilele urmatoare, un prim lot de 1,5 milioane de masti medicale unui numar de 17 state membre (printre care si Romania) si Regatului Unit al Marii Britanii, pentru a proteja cadrele medicale impotriva noului coronavirus, informeaza forul european, intr-un comunicat.

Aceasta livrare face parte dintr-o noua achizitie de 10 milioane de masti, finantata de Comisie, in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecintele imediate ale pandemiei si pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restrictiilor si de redresarea economica.

"Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre sa obtina echipamente de protectie pentru cadrele medicale din prima linie. Ele sunt eroii contemporani ai Europei. Aceasta actiune reprezinta solidaritatea UE in actiune si este menita sa contribuie la satisfacerea nevoilor sistemelor de sanatate europene, fiind mobilizate 3 miliarde de euro de la bugetul UE pentru a sprijini in mod direct eforturile statelor membre. Ramanem neclintiti in angajamentul nostru: impreuna, putem castiga aceasta lupta", declara Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.

Potrivit sursei citate, mastile vor fi livrate in urmatoarele sase saptamani statelor membre si regiunilor care au nevoie de aceste echipamente, in transe saptamanale de 1,5 milioane de bucati.

"Aceste livrari au loc in plus fata de sutele de mii de masti livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale in ultimele saptamani, precum si fata de asistenta mobilizata prin intermediul Mecanismului UE de protectie civila", noteaza CE.

Pe data de 24 aprilie 2020, Comisia Europeana a decis sa mobilizeze, in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta (ESI - Emergency Support Instrument), 320 de milioane de euro pentru actiuni de sprijin de urgenta, din care 100 de milioane de euro destinate unor produse sanitare esentiale, care vor fi achizitionate in lunile urmatoare.

CE mobilizeaza 3 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene (UE) pentru a sprijini in mod direct sistemele de sanatate ale statelor membre, din care 2,7 miliarde de euro vor fi directionate prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgenta, iar 300 de milioane de euro prin intermediul capacitatii de echipamente medicale rescEU.

Forul european mentioneaza ca sunt posibile contributii suplimentare, inclusiv din partea statelor membre.

Instrumentul ...citeste mai departe despre "CE va livra 1,5 milioane de masti medicale mai multor tari, inclusiv Romaniei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 756 ori