Ce urmări va avea abandonul mediei din gimnaziu la admiterea în liceu. Gabi Bartic, BRIO: ”Suntem mai interesați de etichete decât de conținuturi”

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 13:53
802 citiri
Ce urmări va avea abandonul mediei din gimnaziu la admiterea în liceu. Gabi Bartic, BRIO: ”Suntem mai interesați de etichete decât de conținuturi”
Gabi Bartic

Elevii care vor intra din această toamnă în clasa a VIII-a sunt primii care nu vor mai avea media din gimnaziu (clasele V-VIII) ca factor în stabilirea mediei de admitere în liceu. Schimbarea face parte din proiectele de legi ”România Educată”.

Până acum, media de admitere la liceu se calcula pe baza mediei generale la Evaluarea Națională, care avea o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor V - VIII, care avea o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Gabi Bartic, CEO Brio, a explicat pentru Ziare.com care vor fi efectele acestei schimbări pentru elevi, părinți și profesori, angrenați adeseori într-o competiție absurdă pentru obținerea unor note supraevaluate în anii de gimnaziu.

Ziare.com: Media din gimnaziu nu va mai conta pentru admiterea la liceu. Cum vedeți această decizie: este în beneficiul elevilor?

Gabi Bartic: Întrebarea pare extrem de simplă, dar e ceva mai complexă. Voi spune așa: parcursul școlar al copilului, achizițiile lui pe întregul parcurs școlar ar trebui să conteze la intrarea în liceu. DAR aici avem câteva probleme. Prima este legată de notele în sistemul actual de educație, care sunt extrem de mult „umflate” artificial. Din mai multe motive: de la presiunea părinților pasionați de vești bune și-atât, la dorința de a proteja prestigiul școlii, venită formal sau informal către profesori, la comoditatea lor, la lipsa standardelor de notare, la lipsa instrumentelor externe de evaluare care ar „audita” o notă sau alta.

Apoi, mai avem și veșnica ierarhizare a disciplinelor școlare în „materii importante” și „materii neesențiale”, cu veșnicul „cum să ia copilul meu 7 la muzică, ce, vrem să fie toți Beethoven?”, cu corolarul „Nu-i trebuie materia asta în viață”. Sigur, într-o societate în care ne dorim de la copiii noștri să performeze corect strict la disciplina pe care o va profesa, o atare abordare e, la limită, corectă: de ce ar conta să știe Istorie, dacă el va fi inginer? Sau Mate, dacă va fi istoric?

În acest nor de necunoscute, în care nimeni nu tranșează nici scopul învățământului gimnazial (care e esențial să rămână unul generalist, evident, specializarea survenind la finalul a ce numim învățământ obligatoriu), nici modul în care trebuie făcute evaluările și nici standardele după care le facem, ne trezim cu mai bine de 80% dintre copiii români de gimnaziu cu medi ...citeste mai departe despre "Ce urmări va avea abandonul mediei din gimnaziu la admiterea în liceu. Gabi Bartic, BRIO: ”Suntem mai interesați de etichete decât de conținuturi”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#admitere liceu Gabi Bartic, #brio, #invatamant romanesc, #etichete , #Stiri Administratie