Judecator: Ordonanta Toader blocheaza DNA si ingreuneaza combaterea coruptiei. Ce poate face Iohannis

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 11:35
1065 citiri
Judecator: Ordonanta Toader blocheaza DNA si ingreuneaza combaterea coruptiei. Ce poate face Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legile Justitiei incalca Constitutia si ingreuneaza sau chiar blocheaza combaterea coruptiei in Romania, afirma judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, magistratul isi argumenteaza opiniile si subliniaza ca prin acest act normativ se obtine o "temporizare" a dosarelor aflate in lucru la DNA, nefiind exclusa chiar prescrierea unor fapte.

Cei mai loviti vor fi tinerii procurori carora li se ia un drept obtinut legal, ceea ce este "anormal", mai spune judecatorul Cristi Danilet, care crede ca ar trebui revizuita Constitutia si eliminate ordonantele de urgenta, din cauza carora Guvernul a ajuns mai puternic decat Parlamentul.

Care sunt principalele probleme pe care le ridica ordonanta de urgenta prin care Guvernul Dancila a modificat Legile Justitiei, la care Parlamentul a lucrat mai bine de un an?

Aceasta ordonanta de urgenta contracareaza niste masuri legislative aprobate deja, recent, de catre Parlament, ceea ce este inadmisibil, acest lucru nu e permis de Constitutie.

In al doilea rand, aceasta ordonanta de urgenta va produce efecte asupra procurorilor deja aflati in functii, pentru ca noile reglementari fixeaza conditii de vechime mai mari, or, procurorii care ocupa acum functii in sistem le-au ocupat in conditiile prevazute de vechea lege, in care conditiile de vechime erau mai mici.

Este anormal sa iei dreptul unor oameni pe care l-au dobandit in mod legal, ceea ce se face prin aceasta ordonanta de urgenta. Intotdeauna o noua lege trebuie sa produca efecte in viitor. Este adevarat ca actele intocmite de ei in dosare raman valabile, insa, repet, acestor procurori li se ia un drept pe care l-au dobandit in mod legal.

E un fel de epurare a tinerilor procurori din DNA, structura care pare sa fie tinta principala?

Cu siguranta. In mod normal, in astfel de structuri, precum DNA si DIICOT, lucreaza procurori tineri. De ce? Avem doar 15 astfel de structuri in teritoriu, ceea ce inseamna o deplasare a procurorului care vrea sa lucreze intr-o astfel de structura, de la Parchetul lui obisnuit in alt loc. Sa zicem ca esti la Parchetul Judecatoriei Vatra Dornei, ai o anumita vechime ceruta de lege, vrei sa lucrezi la DNA, treci de interviurile si concursurile necesare, ajungi la DNA si trebuie sa te muti, sa zicem, la DNA Cluj.

Citeste mai departe despre "Judecator: Ordonanta Toader blocheaza DNA si ingreuneaza combaterea coruptiei. Ce poate face Iohannis Interviu" pe Ziare.com.

#Danilet ordonanta legile Justitiei, #ordonanta Toader legile Justitiei , #Stiri Administratie