Ce se intampla in celula de criza a UE pe tema coronavirusului

Marti, 11 Februarie 2020, ora 22:00
787 citiri

Doi romani repatriati din China se afla in carantina. In Germania au fost raportate 14 infectii. Expertii cauta solutii pentru combaterea coronavirusului la nivel european.

Janez Lenarcic, comisarul european pentru Management de criza, vorbeste despre epidemia de coronavirus in fata unui perete format din monitoare, in centrul UE pentru gestionarea situatiilor de urgenta la Bruxelles.

In mod normal, aici sunt inregistrate si discutate incendii, inundatii sau alte catastrofe naturale si dezastre din Europa. Mai nou, exista si harti cu toate cazurile cunoscute de coronavirus din UE. Numarul lor e inca destul de redus, fiind raportate, pana in prezent, 37 de infectii in opt state UE, majoritatea in Germania (14), urmata de Franta (11).

Riscul de contaminare pentru populatia europeana a fost evaluat drept "foarte scazut" de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) de la Stockholm.

In Romania nu a fost identificat inca niciun caz de infectie cu coronavirus. Doi barbati romani repatriati din China via Germania cu un zbor special au ajuns la Bucuresti duminica noapte si se afla in carantina pentru o perioada de 14 zile, intr-o locatie speciala din capitala, potrivit autoritatilor.

Punctul culminant al epidemiei nu a fost inca atins

Comisarul european Janez Lenarcic avertizeaza ca, "inainte sa existe o ameliorare, s-ar putea ca lucrurile sa se inrautateasca". Cu alte cuvinte: centrul de criza al UE considera ca nu a fost inca atins punctul culminant al epidemiei.

In jur de 500 de cetateni UE au fost repatriati din China pana acum si se afla in carantina in tarile lor. Zborurile au fost coordonate de centrul de criza de la Bruxelles si urmeaza sa continue, daca e nevoie.

Comisarul sloven Janez Lenarcic a anuntat, in dialog cu DW, ca va avea loc o reuniune de criza a ministrilor Sanatatii din cele 27 de state UE la sfarsitul saptamanii, dar nu a precizat ce fel de masuri concrete vor fi discutate.

Intrebat daca vor exista restrictii suplimentare privind zborurile din si spre China sau Asia de Sud-Est, comisarul Janez Lenarcic a explicat ca aceasta decizie e la latitudinea fiecarui stat membru.

Pana acum, companiile aeriene Lufthansa, British Airways, Air France, KLM, Swiss, Austrian Airlines, Finnair, SAS si Iberia au decis sa limiteze numarul zborurilor in China sau sa le intrerupa chiar pana in cursul lunii martie. Guvernul Italiei a mers si mai departe, interzicand toate zborurile din si spre China.

Christi ...citeste mai departe despre "Ce se intampla in celula de criza a UE pe tema coronavirusului" pe Ziare.com

#coronavirus Europa, #cazuri coronavirus , #Stiri Administratie