Ce scriu marile agentii externe de presa despre protestele la gratierea coruptilor

Joi, 04 Mai 2017, ora 08:14
961 citiri
Ce scriu marile agentii externe de presa despre protestele la gratierea coruptilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de persoane au protestat, miercuri seara, in Bucuresti si in alte orase din tara fata de amendarea unei legi care prevede gratierea anumitor persoane pentru fapte de coruptie, la trei luni dupa o contestare populara de o amploare fara precedent in apararea justitiei anticoruptie, scrie presa internationala.

AFP relateaza ca manifestabtii au strigat "Demisia" sau "Nu vrem o natiune de hoti!" in fata sediului Guvernului si au agitat steagurile Romaniei si Uniunii Europene (UE).

O comisie din cadrul Senatului a dat unda verde amendamentului unui senator din Partidul Social-Democrat (PSD, la putere), care doreste sa gratieze condamnati pentru trafic de influenta sau luare de mita.

Aceasta modificare a fost adaugata unui proiect de lege privind gratierea al Guvernului premierului Sorin Grindeanu. Comisia senatoriala urmeaza sa redacteze un raport si sa supuna proiectul votului Senatului, inainte de a fi trimis in Camera Deputatilor, decizionala, explica AFP.

"N-au inteles nimic din cererile noastre din februarie, incearca din nou sa legalizeze furtul", a declarat o manifestanta, Cristina Bota, economista.

France Presse aminteste ca, la mai putin de o luna dupa investire, Guvernul social-democrat adopta, la sfarsitul lui ianuarie, un decret care slabea legislatia anticoruptie. Insa, in urma unor manifestatii uriase in toata Romania - cele mai importante de la caderea comunismului, Executivul a dat inapoi.

Premierul a reactionat miercuri seara pe Facebook, dand asigurari ca Guvernul nu sustine noul amendament.

La randul sau, seful PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca va vorbi cu alesii social-democrati pentru ca amendamentul sa nu fie transmis deputatilor.

Romania, care a aderat la UE in 2007, inregistreaza de cativa ani succese notabile in lupta impotriva coruptiei, un domeniu aflat sub stricta supraveghere a Bruxelles-ului, mai noteaza AFP.

Potrivit Associated Press, peste 1.000 de persoane au manifestat in fata Guvernului.

Unele au agitat steaguri NATO si ale Statelor Unite pe langa ale Romaniei si UE si au strigat "Trebuie sa aparam tara de hoti!". Pe masura ce lumea s-a adunat, Piata Victoriei a fost blocata.

Proteste mai mici au avut loc la Constanta, Cluj, Sibiu si Brasov, scrie AP.

La un moment dat, la mitingul de la Bucuresti s-a cantat imnul national cu luminile de la telefoane aprinse.

Presedintele Klaus Iohannis, care nu este membrul vreunei formatiuni, s-a declarat "neplacut surprins" in urma votului.

Si AP ...citeste mai departe despre "Ce scriu marile agentii externe de presa despre protestele la gratierea coruptilor" pe Ziare.com

#proteste gratiere corupti , #Stiri Administratie