Ce pot face daca nu imi permit un avocat si vreau sa ma judec

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 09:21
1110 citiri
Ce pot face daca nu imi permit un avocat si vreau sa ma judec
Foto: Coltuc.ro

Oamenii care au nevoie de un avocat, dar nu isi permit sa plateasca unul pot beneficia de ajutor de la stat.

In cauzele civile, administrative, comerciale, precum si in litigiile de munca sau de asigurari sociale, persoanele care nu pot plati un avocat sau alte cheltuieli inerente accesului la justitie pot sa ceara ajutor judiciar.

In afara de conditiile generale de acordare a acestuia, unde ne referim, spre exemplu, la starea materiala a solicitantului, instanta are posibilitatea sa refuze cererea din mai multe motive.

Iata cum defineste legea conditiile de acordare si refuz ale acestui ajutor:

Accesul liber la justitie este garantat la nivelul Constitutiei, insa legiuitorul trebuie sa faca ceva mai mult decat sa plaseze acest drept pe palierul cel mai inalt al ierarhiei legilor dintr-un stat - el trebuie sa construiasca parghiile necesare pentru ca oamenii din statul respectiv sa aiba in mod efectiv acces la justitie.

In acest sens, OUG 51/2008 stabileste ajutorul public judiciar in materie civila, care reprezinta forma de asistenta acordata de stat celor care "nu-si pot permite un judecator" (expresia se refera la imposibilitatea financiara de a suporta toate costurile legale ale actului de justitie), altfel spus pentru care accesul la un proces echitabil este greu de imaginat din pricina dificultatilor financiare ale celui care vrea sa-si castige dreptatea.

Cu toate acestea, ajutorul nu poate fi acordat decat in cauzele civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, sau in alte tipuri de cauze, dar nu si in cele penale.

"Ajutorul public judiciar reprezinta acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal la actul de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara, inclusiv pentru executarea silita a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii", se prevede in primul articol al ordonantei.

Cine poate sa-l ceara si in ce conditii?

Potrivit ordonantei, poate solicita acordarea ajutorului public judiciar orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.

Insa actul enumera mai multe situatii in care se poate acorda ajutor, in functie de prevederile exacte ale ...citeste mai departe despre "Ce pot face daca nu imi permit un avocat si vreau sa ma judec" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor stat plata avocat, #bani stat avocat , #Stiri Administratie