CCR: Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere daca adopta acte normative cu incalcarea legii

Vineri, 10 Martie 2017, ora 14:52
907 citiri
CCR: Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere daca adopta acte normative cu incalcarea legii
Foto: captura video Privesc.eu

Niciun ministru nu poate fi anchetat penal pentru adoptarea unui act normativ cu regim de lege, chiar daca acest lucru s-a facut cu incalcarea legii. Acest lucru reiese din motivarea deciziei prin care CCR a stabilit ca DNA a perturbat activitatea Guvernului atunci cand a dispus anchetarea modului in care a fost adoptata OUG 13.

"Nciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice sau actiunile exercitate in vederea elaborarii ori adoptarii unui act normativ cu regim de lege. (...) Doar Curtea Constitutionala este abilitata sa efectueze controlul asupra ordonantelor simple sau de urgenta ale Guvernului, nicio alta autoritate publica neavand competenta materiala in acest domeniu", se arata in motivarea deciziei din 27 februarie 2017, data publicitatii vineri, informeaza Digi24.

Citeste aici:

"Constitutia, lipseste de efecte juridice actul normativ, sanctiunea aplicata vizand exclusiv indepartarea actului din fondul activ al dreptului, fara a constitui premisa unei raspunderi juridice a persoanelor implicate in procedura de legiferare sau in actul decizional", se mai arata in motivarea deciziei.

CCR a mai stabilit ca imunitatea parlamentara se transfera si membrilor Guvernului "in activitatea lor de legiuitor delegat".

"Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor", se mai arata in motivarea deciziei CCR.

De asemenea, CCR a decis ca "nu este de acceptat ca autoritatea legiuitoare primara sau delegata (parlamentari sau ministri) sa intre sub incidenta legii penale prin insusi faptul adoptarii sau participarii la actul decizional al adoptarii actului normativ, aceasta indeplinindu-si o atributie constitutionala".

"A admite contrariul inseamna a lasa, indirect, posibilitatea intruziunii in procesul legislativ a unei alte puteri, cu consecinta directa a incalcarii separatiei puterilor in stat", au decis magistratii CCR.

Majoritatea din CCR a mai decis ca prin conduita adoptata de DNA a fost incalcat grav principiul separatiei puterilor in stat, "deoarece Ministerul Public nu doar ca isi depaseste atributiile prevazute de Constitutie si de lege, dar isi aroga atributii ce apartin puterii legislative sau Curtii Constitutionale", arata judecatorii.

Livia Stanciu a facut opinie separata, apreciind ca nu se poate vorbi in acest caz despre "o imixtiune" a Ministerului Public in exercitarea competentelo ...citeste mai departe despre "CCR: Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere daca adopta acte normative cu incalcarea legii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#motivare decizie CCR ordonanta 13 , #Stiri Administratie