CCR constata ca inca un articol din Codul de Procedura Penala e neconstitutional

Marti, 28 Februarie 2017, ora 22:13
865 citiri

CCR a decis marti ca alin.3 din articolul 311 din Codul de Procedura Penala, care face referire la obligatia organelor de ancheta de a informa un suspect privind extinderea urmaririi penale, este neconstitutional pentru ca aceeasi informare nu este valabila si pentru schimbarea incadrarii juridice.

Articolul respectiv prevede acum ca "organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea".

Motivul pentru care a fost declarat neconstitutional e lipsa obligativitatii organului de urmarire penala de a informa un suspect si cu privire la schimbarea incadrarii juridice.

"Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.311 alin. (3) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa care exclude obligatia informarii suspectului/inculpatului despre schimbarea incadrarii juridice este neconstitutionala. In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art.311 alin. (3) din Codul de procedura penala, potrivit careia organul judiciar care a dispus schimbarea incadrarii juridice nu este obligat sa-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta, incalca prevederile constitutionale ale art.21 alin. (3) referitor la dreptul la un proces echitabil si art.24 referitor la Dreptul la aparare, precum si dispozitiile art.6 par.3 lit.a) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitor la dreptul acuzatului de a fi informat, in termenul cel mai scurt, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa".

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi de catre judecatorii CCR si este obligatorie. ...citeste mai departe despre "CCR constata ca inca un articol din Codul de Procedura Penala e neconstitutional" pe Ziare.com

#CCR articol Cod procedura Penala neconstotutional , #Stiri Administratie