CCR a ramas in pronuntare pe OUG13: Ce a sustinut in fata Curtii noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader

Luni, 27 Februarie 2017, ora 13:44
1203 citiri
CCR a ramas in pronuntare pe OUG13: Ce a sustinut in fata Curtii noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader
Foto: captura video Digi24

Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei, a sustinut, luni, in fata Curtii Constitutionale pozitia Guvernului Grindeanu cu privire la adoptarea OUG 13/2017, cerand magistratilor Curtii sa spuna daca a existat un conflict intre DNA si Guvern, cine l-a generat si ce trebuie facut pe viitor.

"Orice conflict de natura constitutionala, daca se constata, presupune sa se raspunda la 3 intrebari: exista sau nu conflict, cine a generat conflictul respectiv si ce este de facut pe viitor ca astfel de conflicte sa nu se mai repete", a declarat Tudorel Toader in fata jurnalistilor, la finalul sedintei CCR si dupa ce magistratii Curtii au ramas in pronuntare.

"Nu e suficient sa spui ca a fost, trebuie deblocat conflictul respectiv si prevenit sa nu se mai creeze", a adaugat Tudorel Toader, el insusi fost judecator la Curtea Constitutionala pana anul trecut.

Citeste mai multe despre:

CCR discuta azi sesizarea lui Tariceanu privind conflictul dintre Guvern si DNA pe ordonanta 13Tudorel Toader reprezinta Guvernul la sedinta CCR in care se discuta despre OUG13

In opinia noului ministru al Justitiei, "o decizie favorabila ar fi o decizie care ar dezlega o problema de principiu", care rezulta din separatia puterilor in stat.

"Procurorul ancheteaza acte, fapte infractionale si nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constitutionalitatea unui act. Daca guvernul adopta un act juridic, hotarare sau ordonanta, procuroul nu poate sa anchteze nici oportunitatea, nici legalitatea, nici constitutionalitatea.

Oportunitatea e cenzurata de Parlament, cand aproba sau respinge OUG, legalitatea e verificata de judecatorul de contencios, iar constitutionalitatea de CCR.

Ca sa ajunga la judecator inseamna ca actul normativ a fost adoptat, cineva il critica si spune ca i-a vatamat un drept juridic, judecatorul suspenda actul si il anuleaza daca e ilegal", le-a explicat Tudorel Toader jurnalistilor.

Citeste si DNA face filmul noptii in care a fost emisa ordonanta 13 si a trimis dosarul la Parchetul General: Un document cu un aviz negativ a disparut!

Intrebat ce se intampla cu dosarul inregistrat astazi la Parchetul general dupa ce DNA si-a declinat compententa, Tudorel Toader a refuzat sa se pronunte.

"Judecatorul CCR nu verifica fondul dosarului, el stabileste competentele ce revin procurorilor si judecatorilor, el nu se uita in dosar sa vada probele si anchetele (...) Eu astazi am pledat la curte despre un principiu al statului de drept - separatia puteri ...citeste mai departe despre "CCR a ramas in pronuntare pe OUG13: Ce a sustinut in fata Curtii noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader" pe Ziare.com

#Tudorel Toader conflict Guvern DNA, #sesizare ordonanta CCR Tariceanu , #Stiri Administratie