Cum a ajuns Bucurestiul mai scump chiar si decat marele Istanbul. Viata in Capitala a devenit un lux

Luni, 28 Decembrie 2020, ora 06:02
1043 citiri
Cum a ajuns Bucurestiul mai scump chiar si decat marele Istanbul. Viata in Capitala a devenit un lux
Bucuresti/ Pixabay

Bucurestiul incepe sa devina un oras din ce in ce mai scump. Desi departe de cele mai scumpe orase ale lumii precum Singapore, Hong Kong, New York sau Paris, comparativ cu alte orase din zona, capitala Romaniei este depasita semnificativ doar de Atena fiind, in ceea ce priveste costurile de trai, foarte aproape de Budapesta. Altfel, Bucurestiul este mai scump decat orase precum Sofia, Belgrad sau Chisinau, dar si, in mod surprinzator, fata de Istanbul, arata datele analizate pe site-ul Numbeo.

Cu un Produs Intern Brut (PIB) de peste 250 de miliarde de dolari, Romania este una din cele mai puternice tari din regiune, depasind Ungaria (160), Bulgaria (67), Serbia (51) sau Moldova (11,9). In anul 2016, tara noastra a reusit sa depaseasca atat Grecia (209) cat si Portugalia (237), si sa se apropie in ceea ce priveste PIB-ul de Cehia. Pentru anul trecut, cifrele eurostat dau tara noastra la o diferenta foarte mica de Cehia (223,33 fata de 223,94 miliarde euro), ba chiar Banca Mondiala plaseaza Romania inaintea Cehiei (250 fata de 246 miliarde dolari). Trebuie subliniat ca Romania a avut sansa unei decade de crestere economica continua intre 1999, atunci cand tara noastra avea un PIB de 35,9 miliarde de dolari, pana in 2008, unde, inaintea crizei economice, ajunsesem la un PIB de 214 miliarde dolari. La fel, in ultimii cinci ani, PIB-ul Romaniei a crescut de la 177,8 miliarde la 250, cat arata cifrele Bancii Mondiale pentru anul 2019. Sigur, aceste cifre pot fi explicate si prin marimea tarii noastre, asta pentru ca, in ceea ce priveste un alt indicator, PIB pe cap de locuitor, Romania, cu 12.919 dolari per capita, se afla inca in spatele Ungariei (16.475), Greciei (19.582) si mult sub Cehia (23.101).

Bucurestiul, bunuri mai ieftine ca in Sofia

Comparativ cu capitala Bulgariei, costul alimentelor in Bucuresti este cu aproape 5% mai mic, insa chiriile si mesele la restaurant sunt mai scumpe, cu 6%, respectiv 14%, asta in conditiile in care puterea de cumparare a bucurestenilor este cu 6,3% mai ridicata. Astfel, daca o masa pentru doua persoane la un restaurant mediu ajunge la 150 de lei, in Sofia costul este de doar 137 lei, adica cu aproape 10% mai putin. La fel, un meniu McDonalds este in Bucuresti cu 20% mai ieftin, insa o bere locala, la restaurant, e cu 19% mai scumpa. In ceea ce priveste alimentele si bunurile de consum, doar painea (+6%), ouale (+32%) si tigarile (+33%) sunt mai scumpe in Bucuresti, in timp ce lactatele, fructele si le ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Bucurestiul mai scump chiar si decat marele Istanbul. Viata in Capitala a devenit un lux" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bucuresti, #costuri finantare Italia, #istanbul, #Ungaria , #Stiri Administratie