Care sunt cele mai comune traditii de Paste in Europa Centrala si care au fost uitate

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 21:50
3201 citiri
Care sunt cele mai comune traditii de Paste in Europa Centrala si care au fost uitate
Foto: Ziare.com

Daca va petreceti Pastele la Bratislava sau in imprejurimi, mai mult ca sigur veti da peste oameni care se pregatesc pentru traditionala lovire cu nuiaua de salcie a femeilor tinere din a doua zi de Paste. Mai spre est insa, traditia cea mai raspandita este udatul fetelor cu apa rece.

Traditiile de Paste difera de la o regiune la alta in Europa Centrala, implicand apa, nuiele si multa mancare, scrie The Slovak Spectator intr-un amplu material dedicat acestui subiect.

Slovacia este un punct de rascruce a doua traditii de Paste: este vorba despre lovirea cu nuiaua si udatul cu apa. Lovirea cu nuiaua este ceva comun in vestul Slovaciei, la fel ca in tarile de la vest - Austria, Germania, Cehia, dar si intr-o parte din Polonia. In estul Slovaciei, barbatii obisnuiesc sa stropeasca fetele cu apa, la fel cum este obiceiul si intr-o alta parte din Polonia, in Ungaria si Ucraina, a explicat etnograful Kornelia Jakubikova.

Barbara Lakatos, de la Institutul Balassi (Institutul cultural ungar de la Bratislava), nu a auzit niciodata despre lovirea cu nuiaua in Ungaria. "Traditiile vechi spun sa stropesti fetele cu apa, dar in zilele noastre se foloseste doar parfum", a spus Lakatos.

Indiferent insa daca folosesc nuiaua sau doar apa, barbatii sunt rasplatiti pentru serviciile lor pascale. In Ungaria, femeile le dau de obicei un ou, o bucata de prajitura sau un pahar de palinca, sustine Lakatos. Ouale de Paste s-au schimbat insa de-a lungul timpului. In trecut, erau oua adevarate, vopsite si decorate, precizeaza Barbara Lakatos, insa acum au fost inlocuite cu oua de ciocolata. De asemenea, se obisnuieste ca barbatilor care respecta aceasta traditie sa li se dea bani.

Petra Darovcova, de la Centrul ceh din Bratislava, care este originara din Moravia, isi aminteste de obiceiurile de a stropi cu apa sau de a le lovi pe femei cu nuiele de salcie, o traditie numita in ceha "pomlazka". Mai spre vest insa, in Cehia nu se mai respecta obiceiul udatului.

"La Praga, de exemplu, exista doar obiceiul ca barbatii sa loveasca femeile cu o nuia de salcie", a declarat Klara Mathe, din cadrul aceleiasi institutii, originara din Praga.

In Polonia, ambele traditii sunt practicate mai mult sau mai putin impreuna, fiind cunoscute sub denumirea de "smigus-dyngus".

"Lovirea cu nuiaua si udatul cu apa pot parea traditii diferite, dar intr-un fel sunt la fel", a spus Kornelia Jakubikova. Lovi ...citeste mai departe despre "Care sunt cele mai comune traditii de Paste in Europa Centrala si care au fost uitate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#traditii Paste Europa Centrala, #traditii Paste uitate, #traditii Paste Slovacia , #Stiri Administratie