Camera de Comert SUA: Romania sta rau la capitolul politici fiscale

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:00
3574 citiri
Camera de Comert SUA: Romania sta rau la capitolul politici fiscale

Romania are 25 de avantaje competitive si 49 de dezavantaje competitive, evolutia tarii situandu-se sub media europeana in ceea ce priveste resursele umane si politicile fiscale, a declarat miercuri presedintele AmCham Romania, Alexandra Gatej, la prezentarea Raportului de Competitivitate pentru Romania.

"Raportul de Competitivitate arata ca Romania a performat usor peste media Uniunii Europene in general, dar mai slab in ceea ce priveste resursele umane, politicile fiscale".

"Romania are 25 de avantaje competitive si 49 de dezavantaje competitive. Raportul identifica posibile domenii care prezinta avantaje sau dezavantaje competitive, atragand atentia ca avantajele sunt favorabile in masura in care sunt generate de politici publice de calitate", a afirmat Alexandra Gatej.

Potrivit chestionarului AmCham, 57% dintre directorii intervievati au afirmat ca vor majora investitiile cu peste 50%, in urmatorii cinci ani, in timp ce 4,7% au declarat ca le vor scadea.

"64% dintre directorii executivi au spus ca vor creste numarul angajatilor cu peste 50%, in urmatorii cinci ani, iar 5,9% dintre acestia au raspuns ca vor reduce numarul salariatilor. 62% dintre directorii executivi chestionati sustin ca vor majora investitiile in Romania, in aceeasi perioada", a adaugat presedintele AmCham.

"Este necesara dezvoltarea unui plan amplu si coordonat de imbunatatire a infrastructurii Romaniei pentru atingerea standardelor Uniunii Europene de calitate si acoperire, precum si dezvoltarea unei strategii energetice clare si cresterea transparentei si responsabilitatii in administratia publica si in utilizarea fondurilor publice", a adaugat Alexandra Gatej.

Raportul de Competitivitate recomanda, totodata, imbunatatirea structurii si eficientei cheltuielilor guvernamentale

Raportul de Competitivitate recomanda, totodata, imbunatatirea structurii si eficientei cheltuielilor guvernamentale, oferirea de stimulente pentru a mentine in tara specialistii de inalta calificare si a inversa exodul acestora, dupa modelul experientei pozitive inregistrat in sectorul IT, reformarea profunda a administratiei fiscale, stimularea investitiilor si dezvoltarea pietelor de capital pentru clientii publici privati.

Recomandarile Raportului de Competitivitate au la baza analiza a peste 70 de indicatori economici din cinci segmente principale de activitate, evaluarea cadrului legislativ si de reglementare local, precum si raspunsurile a peste 150 de lideri de companii cu privire la mediul de afaceri.

Proiectul este derulat de mai multe Camere de Comert Americane din Europa si contine recomandari pentru imbunatatirea competitivitatii economice a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#AmCham raport 2011, #Camera de Comert America raport Romania , #Stiri Administratie