Buletinele expirate în pandemie mai pot fi folosite doar trei zile. Autoritățile se tem de aglomerație la ghișee

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 10:45
1077 citiri
Buletinele expirate în pandemie mai pot fi folosite doar trei zile. Autoritățile se tem de aglomerație la ghișee
6 iulie 2022, ultima zi în care mai pot fi folosite buletinele expirate în pandemie FOTO Evidenta Populației

Cetățenii români cărora le-au expirat actele de identitate în perioada în care a fost declarată stare de alertă mai au trei zile la dispoziție pentru a-și reînnoi documentele.

Astfel, aceștia trebuie să se prezinte la serviciile de evidența populației cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022.

Pentru a se evita apariția aglomerației la ghișee, recomandarea autorităților este ca preschimbarea actelor expirate pe perioada aplicării stării de alertă să fie făcută cât mai curând, potrivit avocatnet.ro.

Cărţile de identitate cu termen de valabilitate expirat în perioada 1 martie 2020 - 7 martie 2022 sunt valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, a anunţat miercuri directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Aurel-Cătălin Giulescu.

„Invităm cetăţenii să se informeze cu privire la programul de activitate al serviciului public comunitar de evidenţa persoanelor de la locul de domiciliu, inclusiv prin accesarea informaţiilor existente pe website-urile primăriilor în subordinea cărora aceste servicii publice funcţionează. Pentru evitarea prezentării în acelaşi timp a unui număr mare de cetăţeni la sediile serviciilor publice comunitare de evidenţa persoanelor, recomandăm accesarea, acolo unde acestea există, a platformelor de programare online sau telefonice pentru depunerea cererilor pe întreaga perioadă de 90 de zile, începând cu data de 9 martie", a spus Aurel-Cătălin Giulescu, potrivit Observator.

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a informat că în prezent se mai află în circulaţie 387.000 de cărţi de identitate expirate.

„Aproximativ 111.000, deci un sfert din numărul acestor documente a expirat în lunile ianuarie, februarie şi în prima săptămână din martie ale acestui an. Aproximativ 202.000 au expirat în anul 2021 şi 74.000 sunt expirate în anul 2020. Pe evaluările pe care le-am făcut în ultimele două săptămâni, cifra scade cu un interval de 4.500 - 5.000 de cărţi de identitate în fiecare săptămână", a precizat Giulescu.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a menţionat că termenul de eliberare a cărţii de identitate este de 30 de zile. ...citeste mai departe despre "Buletinele expirate în pandemie mai pot fi folosite doar trei zile. Autoritățile se tem de aglomerație la ghișee" pe Ziare.com

#buletine, #evidenta populatiei, #carti identitate, #documente, #pandemie , #Stiri Administratie