Bucurestiul devine orasul bisericilor si statuilor. Iata cati bani le aloca Firea anul acesta

Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 18:46
909 citiri
Bucurestiul devine orasul bisericilor si statuilor. Iata cati bani le aloca Firea anul acesta
Foto: Site oficial Catedrala Neamului

Primarul general Gabriela Firea are de gand sa dea peste 108 milioane de lei anul acesta pentru zeci de biserici, printre care si Catedrala Mantuirii Neamului, dar si tot felul de statui si monumente.

Cum imparte Firea in 2018 cei 1,24 miliarde euro, banii bucurestenilor: Studii, planuri si cel mai mare buget de asistenta sociala

Astfel, conform proiectului de buget care va fi supus aprobarii consilierilor municipali, Primaria Generala va cheltui 45,4 milioane de lei din banii bucurestenilor pentru 156 de lacasuri de cult. Doar pentru terminarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, Primaria vrea sa dea 15.000.000 lei.

In rest, printre cele mai mari sume vor primite de:

Biserica Izvorul Tamaiduirii - 1.784.434 pentru lucrari finisaje interioare, lucrari acoperis si finisaje exterioareArhiepiscopia Bucurestilor - 1.800.000 de lei pentru consolidare, reabilitare Centru Eparhial si restaurare a bisericiiBiserica Sf. Spiridon Nou - 1.000.000 de lei pentru refacere calnalizare si preluare ape pluviale de la fundatia bisericii, sistematizarea curtii, placare cu piatra cubica si reamenajare spatiu verde

In septembrie 2017, Ziare.com a discutat cu purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, pentru a afla cati bani s-au cheltuit pentru aceasta constructie. Pana la acel moment fusesera cheltuite "79 de milioane de euro cu TVA inclus, e important de spus ca din suma finala TVA-ul este de peste 16 milioane de euro, care se intorc la stat. Costul final va fi de aproximativ 90 de milioane de euro", a explicat Banescu.

Referitor la finantarile primite de Catedrala care va fi sfintita pe 30 noiembrie 2018, Vasile Banescu a precizat ca doar 30% dintre ele sunt private, iar restul banilor sunt de la Patriarhie, Primaria Generala, primariile de sector si de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Bani pentru statui

O suma si mai mare se va duce insa in statui si monumente. Proiectul de buget prevede ca Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic sa primesca 62,6 milioane de lei.

Fata de statuile anuntate anul trecut, Primaria acum vrea sa construiasca si altele noi care vor fi dedicate Centenarului Marii Uniri: un monument denumit "Unirea Romanilor de la 1918" pentru care sunt alocati 11.600.000 lei si o fantana-cascada care se va numi "La Fontana Dor" pentru care se vor plati 17.600.000 lei.

Pe langa acestea, municipalitatea vrea sa refaca si "Monumentul Infanteriei", o initiativa a PNL, care va costa 6 mi ...citeste mai departe despre "Bucurestiul devine orasul bisericilor si statuilor. Iata cati bani le aloca Firea anul acesta" pe Ziare.com

#bani biserici statui Primaria Capitalei , #Stiri Administratie