BBC: Laura Codruta Kovesi, starul anticoruptie al Romaniei

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 22:00
3136 citiri
BBC: Laura Codruta Kovesi, starul anticoruptie al Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Laura Codruta Kovesi a provocat diviziune in Romania, scrie BBC intr-un articol publicat in timp ce la Bucuresti, in Piata Victoriei, protestau mii de oameni fata de Guvernul Grindeanu.

Sustinatorii ei spun ca este un luptator impotriva coruptiei si ca, in sfarsit, ii trage la raspundere pe cei care candva pareau intangibili. In schimb, criticii sai sustin ca institutia pe care o conduce a incalcat libertatile cetatenilor intr-un mod nemaivazut din perioada comunista, se arata in articolul BBC.

Procurorul sef al DNA, in varsta de 43 de ani, a spus ferm ca nu le va raspunde acestor contestatari. "Le voi raspunde cetatenilor", a adaugat Kovesi.

Succesul DNA sub conducerea ei a transformat-o pe Kovesi intr-o vedeta. Si a jurat sa continue lupta, chiar si daca nu va mai avea niciun fel de sustinere, scriu jurnalistii britanici.

"Increderea romanilor in DNA este remarcabila", a declarat ea intr-un interviu acordat BBC. In DNA au incredere mai mult decat dublul celor care au incredere in Guvern, iar sondajele de opinie arata ca institutia este si mai apreciata in randul tinerilor.

"Tot mai multi oameni au venit si au depus plangeri, erau dispusi sa dea declaratii cu privire la cazuri de coruptie. Si toate acestea pentru ca cetatenii au observat ca legea este aceeasi pentru toata lumea. Asta facem noi", a mai spus Kovesi.

Insa criticii sai considera ca Laura Codruta Kovesi a devenit prea puternica. Acesti oameni spun ca DNA a vizat anumite persoane si partide, ca s-a aliat cu serviciile secrete si ca a fost mana-n mana cu judecatorii.

Toate aceste acuzatii au fost dezmintite de sefa DNA. "Toate partidele au membri care au fost investigati de DNA", a spus Kovesi.

Opozantii ei critica si folosirea interceptarilor, sustinand ca aceste tehnici erau utilizate in vremurile comuniste.

"Cand vorbim despre un mandat de arestare, despre un mandat pentru interceptare... toate acestea nu pot fi facute de un procuror fara mandat, un aviz eliberat de judecatori. Nu putem face toate astea de unii singuri", s-a aparat Kovesi.

Referitor la ordonanta 13, care a scos sute de mii de oameni in strada chiar si dupa ce a fost abrogata de Guvern, Kovesi a spus ca "ar fi un risc urias pentru sistemul de justitie".

Urmareste LIVE cum se desfasoara protestele de miercuri

BBC a transmis LIVE pe Facebook protestul din Piata Victoriei

Iata si cateva dintre declaratiile Laurei Codruta Kovesi din ultimele zile:

Kovesi: Este ridicol sa sustinem ca tot si ...citeste mai departe despre "BBC: Laura Codruta Kovesi, starul anticoruptie al Romaniei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi BBC, #Kovesi vedeta Romania, #Kovesi star anticoruptie , #Stiri Administratie