Baza Deveselu: Se da startul pentru lucrarile de constructie

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 11:41
2275 citiri
Baza Deveselu: Se da startul pentru lucrarile de constructie

Oficialitati romane, americane si din partea NATO vor participa luni la ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta din cadrul Bazei Deveselu, in aplicarea Acordului intre Romania si Statele Unite privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice.

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie sa fie operationale incepand cu 2015.

La eveniment participa presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii, Mircea Dusa, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si alti oficiali romani.

Delegatia americana va fi condusa de James Miller, adjunctul secretarului apararii pentru politica de aparare, si va include alti inalti oficiali din cadrul Departamentului Apararii, Departamentului de Stat si comandamentelor fortelor americane din Europa.

Din partea Aliantei Nord-Atlantice participa ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, si Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru amenintari emergente de securitate.

Vor fi prezenti, de asemenea, reprezentanti ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice si care contribuie, astfel, la sistemul antiracheta al NATO.

La Deveselu vor fi amplasate elemente de interceptare, parte a componentei europene a sistemului american antiracheta.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, la 4 februarie 2010, invitatia partii americane, transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta american din Europa. Proiectul de text al partii romane a fost transmis partii americane la 16 iunie 2010, negocierile incepand la 17 iunie 2010.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut public la 3 mai 2011 locul in care vor fi amplasate componentele scutului, Unitatea Militara de la Deveselu (judetul Olt), decizia fusese luata in cadrul CSAT, la 2 mai 2011.

#Deveselu lucrari, #Deveselu deschidere lucrari, #constructii Deveselu , #Stiri Administratie