Barbaria de la Targoviste. Cat a inteles din arta lumii primarul kitsch

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 16:35
926 citiri
Barbaria de la Targoviste. Cat a inteles din arta lumii primarul kitsch

De cateva zile, atrage atentia opiniei publice un fapt, zic eu, nefericit. Statuia lui Mihai Viteazul, creatie a unui sculptor contemporan amplasata in centrul municipiului Targoviste, nu i-a mai placut intr-o zi primarului Daniel Cristian Stan, care a hotarat vopsirea monumentului in culoarea aurului.

Realizatorul operei de arta, un cunosut artist plastic, sustine - zic eu pe buna dreptate - ca lucrarea de arta a ajuns degradata, ca n-au fost consultati cunoscatori in de-ale artelor plastice si nici macar pe dansul, persoana cea mai autorizata sa se pronunte, nu l-a intrebat nimeni.

Primarul a facut-o pe barba lui, probabil fara sa-i treaca prin cap ca ceea ce face se numeste kitsch, ca deterioreaza o lucrare de arta si ca afecteaza dreptul de proprietate intelectuala al autorului ei. Iar acesta, revoltat, se pregateste sa-l cheme in instanta pe primar.

Socotindu-se nevinovat, edilul se apara si sustine ca auriul scoate mai bine in evidenta detaliile lucrarii, pe care tenta originala le lasa in planul al doilea.

Argumentul suprem al primarului este acela ca s-a orientat dupa alte lucrari cunoscute, existente in Paris, Londra, New York, Dresda.

Argumentul mi se pare foarte slab. Toate cele patru mari metropole citate sunt pline de statui, dar nu stiu daca este vreuna vopsita in auriu, cu vopsea folosita altadata pentru masinile de gatit, precum cea de la Targoviste.

Dimpotriva, majoritatea monumentelor din metropolele europene pastreaza finisajul exterior original, peste care s-a asternut patina vremii parca anume ca sa-i puna in valoare vechimea.

Cel mai reprezentativ monument din orasele citate mi se pare a fi Statuia Libertatii din New York. Peste invelisul de cupru din secolul al XIX-lea, s-a asezat patina timpului, care o face in prezent verde. S-ar putea ca verdele sa nu fie atractiv pentru unii, dar niciun primar nu si-a permis pana acum s-o zugraveasca altfel.

Fata de exemplul Statuii Libertatii, mi se pare ca paleste orice alt exemplu al unui monument din marea metropola in cazul in care, eventual, ar fi fost restaurat prin vopsire.

Iar exemplul cu Statuia Libertatii mi se pare atat de elocvent incat nici nu mai conteaza chiar daca, prin oras, ar fi cumva vreo statuie vopsita cu pensula ca sa straluceasca frumos - ceea ce n-as crede.

O statuie celebra, de culoarea aurului, se afla in Dresda: monumentul "calaretul de aur", dedicat regelui saxon Augustus cel Puternic. Intr-adevar, straluceste prin culoarea sa aurie, dar ...citeste mai departe despre "Barbaria de la Targoviste. Cat a inteles din arta lumii primarul kitsch" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monument Mihai Viteazul Targoviste vopsit, #statuie Daniel Stan primar Targoviste , #Stiri Administratie