Banca Mondiala: Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania e dublu fata de media tarilor UE

Marti, 27 Iunie 2017, ora 23:32
1095 citiri
Banca Mondiala: Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania e dublu fata de media tarilor UE
Foto: Arhiva Pixabay

Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania a ajuns la 1.913, in 2016, mai mult decat dublul mediei accidentelor mortale din UE-28, si anume 925, arata Radoslaw Czapski, senior Infrastructure and Transport Specialist in cadrul Bancii Mondiale, intr-un articol publicat pe blogul institutiei.

"Intrebati orice rezident al Romaniei daca drumurile tarii sunt sigure si raspunsul va fi probabil unul negativ. In anul 2016, numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania a ajuns la 1.913 - mai mult decat dublul numarului de accidente mortale fata de media tarilor din UE-28, si anume 925. Numarul mediu de accidente rutiere soldate cu morti in Romania in ultimii sase ani s-a situat constant la un nivel de doua ori mai mare decat media statelor UE-28, inregistrandu-se in jur de 91 accidente mortale la un milion de locuitori, fata de 51 in restul UE", potrivit lui Radoslaw Czapski.

Potrivit acestuia, un aspect ingrijorator este acela ca numarul accidentelor mortale din Romania este in continua crestere - ajungand la 95 de morti la un milion de locuitori in anul 2016. Iar la tragedia umana, se adauga prejudiciul economic enorm. In conformitate cu Master Planul General de Transport, costurile accidentelor rutiere fatale din Romania sunt ingrijorator de mari - fiind estimate la cel putin 1,2 miliarde de euro (5,4 miliarde lei) pe an.

Ce masuri ar trebui sa fie luate

Radoslaw Czapski sustine ca numarul accidentelor mortale din tara este foarte ridicat, in primul rand ca urmare a cresterii numarului autovehiculelor din trafic - ca rezultat al cresterii economice, a nerespectarii limitelor de viteza de catre conducatorii auto, a incapacitatii aparente de adaptare a vitezei la conditiile de trafic si sistemului infrastructurii rutiere care nu iarta eroarea umana.

"Unele dintre cele mai uzuale practici in reducerea numarului de accidente rutiere includ instalarea unor bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, introducerea de linii de marcaje tactile pe mijlocul si pe marginea strazilor pentru alertarea conducatorilor auto somnorosi si imbunatatirea delimitarii curbei pentru reducerea accidentelor cu iesire de pe carosabil.

In ceea ce priveste drumurile unde nu exista bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, viteza nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 80 km/h. In intersectiile din zonele cu viteze mari, se va instala un sens giratoriu pentru controlarea vitezei vehiculelor si a fortei de impact frontal sau instalarea unor semne de ci ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala: Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania e dublu fata de media tarilor UE" pe Ziare.com

#accidente statistici Romania, #probleme Romania accidente rutiere cauze , #Stiri Administratie