Avertizare meteo: Ploi torentiale si vijelii pana duminica seara. Cod portocaliu de inundatii in cinci judete

Duminica, 14 Mai 2017, ora 12:12
1264 citiri
Avertizare meteo: Ploi torentiale si vijelii pana duminica seara. Cod portocaliu de inundatii in cinci judete

Ploi torentiale, descarcari electrice, vijelii si caderi de grindina vor fi, pana duminica seara, in centrul, nord-estul si sudul tarii, precum si in zonele de deal si de munte.

Potrivit unei informari a Administratiei Nationale de Meteorologie, duminica, in special dupa-amiaza si in primele ore ale serii, vor fi perioade de timp in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata.

In zonele de deal si de munte, precum si in regiunile centrale, nord-estice si local in cele sudice vor fi averse ce pot avea caracter torential, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, trecator cu aspect de vijelie si, in unele zone, caderi de grindina.

Cantitatile de apa vor depasi local 15 litri pe metru patrat si izolat 30-35 de litri pe metru patrat.

Cod portocaliu de inundatii

De asemenea, hidrologii au emis o noua avertizare cod portocaliu de inundatii, valabila duminica, pana la ora 18.00, pe raurile din bazinul hidrografic Elan, in judetul Vaslui. Sub avertizare cod portocaliu de inundatii sunt si raurile Barlad si Bahlui, in judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau si Vrancea.

Potrivit avertizarii cod portocaliu emise duminica de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate si a celor prognozate, se pot produce scurgeri pe versanti, viituri rapide pe raurile mici si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatii pe raurile din bazinul hidrografic Elan, in zonele bazinului superior si mijlociu, din judetul Vaslui.

Inundatii locale se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din bazinul hidrografic superior al raului Elan.

O avertizare cod portocaliu de inundatii a fost emisa, sambata, si pentru raul Barlad, in bazinul superior si pe afluentii din bazin mijlociu si inferior, din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau si Vrancea, fiind valabila pana duminica, la ora 12.00.

Tot pana duminica, la ora 12.00, sunt sub avertizare cod portocaliu si raurile din bazinul hidrografic Bahlui, in judetul Iasi.

Ploile au facut prapad

Pana acum, sapte judete au fost afectate in urma ploilor si inundatiilor, 69 de persoane din judetele Neamt, Vaslui si Bacau au fost evacuate, zeci de drumuri, case, gradini si curti au fost inundate si mii de locuinte din 11 localitati au ramas fara energie electrica.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, judetele Cluj, Bacau, Bihor, Iasi, Neamt, Satu Mare si Vaslui au fost afecta ...citeste mai departe despre "Avertizare meteo: Ploi torentiale si vijelii pana duminica seara. Cod portocaliu de inundatii in cinci judete" pe Ziare.com

#cod inundatii, #alerta meteo ploi furtuni , #Stiri Administratie