Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Avertisment de la INS: Populatia Romaniei ar putea scadea cu pana a 9 milioane de locuitori in cateva zeci de ani

Avertisment de la INS: Populatia Romaniei ar putea scadea cu pana a 9 milioane de locuitori in cateva zeci de ani
Populatia rezidenta a Romaniei se va reduce, pana in 2060, cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane si 8,8 milioane persoane, iar populatia feminina va continua sa fie predominata, conform unui studiu al Institutului National de Statistica (INS).

INS a luat in calcul la estimarea populatiei cinci variante: constanta, pesimista, medie, intermediara si optimista.

Varianta constanta reprezinta o "varianta reper", cu rolul de a compara rezultatele obtinute prin mentinerea valorilor fertilitatii, sperantei de viata si migratiei nete din anul 2015 inregistrate in cadrul fiecarui judet. In varianta constanta, Romania ar urma sa ajunga, in anul 2060, la 11 milioane de locuitori.

In varianta optimista, pentru anul 2060, am fi 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista 12,5 milioane locuitori. Varianta medie reprezinta varianta cea mai plauzibila asupra evolutiei populatiei, pe baza careia Romania ar urma sa aiba, in anul 2060, o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori, conform INS.

In varianta intermediara, populatia rezidenta este estimata, in anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

"In toate variantele de proiectare, populatia rezidenta a tarii se va reduce cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane (varianta optimista) si 8,8 milioane persoane (varianta constanta). Populatia feminina ar continua sa fie predominanta. Ponderea acesteia in populatia rezidenta totala in anul 2060 ar fi aproape egala in ambele variante de proiectare (51,5% in varianta optimista si 52% in varianta constanta), inregistrand o crestere fata de anul 2015 (51,2%) ", se mentioneaza in studiu.

In prognozele pe teritoriu, in varianta medie, populatia rezidenta a tuturor judetelor se va diminua, cu exceptia judetului Ilfov, care va inregistra o crestere a populatiei, in anul 2060, cu aproximativ 216.700 persoane (cu 49,5%).

Tot in 2060, municipiul Bucuresti ar urma sa aiba in continuare cea mai numeroasa populatie (1,38 milioane persoane), urmat de judetul Iasi (a carui populatie va scadea la 728.700 persoane). De asemenea, Tulcea ar inregistra o reducere a populatiei cu aproximativ 97.800 persoane si va ramane in continuare judetul cel mai putin populat.

Dintre cele opt regiuni de dezvoltare, in comparatie cu anul 2015, populatia rezidenta a regiunii sud-vest Oltenia ar urma sa se reduca la jumatate in anul 2060. La polul opus va fi regiunea Bucuresti-Ilfov, care ar inregistra o scadere de numai 10,8%, datorata cresterii populatiei judetului Ilf ...citeste mai departe despre "Avertisment de la INS: Populatia Romaniei ar putea scadea cu pana a 9 milioane de locuitori in cateva zeci de ani" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori