Autoritatile locale, obligate din 2016 sa asigure infrastructura pentru colectarea selectiva a deseurilor

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:02
4200 citiri
Autoritatile locale, obligate din 2016 sa asigure infrastructura pentru colectarea selectiva a deseurilor

Autoritatile administratiei locale din Romania vor avea obligatia sa asigure, incepand cu 2016, infrastructura pentru colectarea selectiva a patru tipuri de deseuri, respectiv hartie, metal, plastic si sticla, potrivit proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii privind regimul deseurilor, supus dezbaterii publice de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Autoritatile vizate de actul normativ aveau obligatia "sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla', din anul 2012, dupa cum reiese din prevederile Legii 211/2011 privind regimul deseurilor.

Infrastructuri complete pentru colectarea separata a celor patru tipuri de deseuri din categoria deseurilor menajere, pe care le gestioneaza fiecare autoritate locala, trebuie sa existe la nivel national, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Pe de alta parte, conform documentului, autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si municipiului Bucuresti sau, dupa caz, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, in calitate de detinatori legali ai deseurilor municipale incredintate, pot organiza in conditii legale vanzarea materialelor cu valoare de piata rezultate din colectarea separata/sortarea deseurilor.

Fondurile obtinute din aceste tranzactii vor fi utilizate, exclusiv, pentru finantarea gestionarii deseurilor municipale.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului MMSC, prin Legea nr. 211/2011 s-a transpus Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind deseurile.

"Directiva europeana are scopul de a contribui la realizarea, in Uniunea Europeana, a obiectivului 'o societate a reciclarii', urmarind evitarea generarii de deseuri si utilizarea deseurilor ca resursa. In conformitate cu acest obiectiv si ca modalitate de a facilita sau a ameliora potentialul de valorificare al deseurilor, acestea ar trebuie colectate separat, in masura in care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic si al protectiei mediului, inainte de a fi supuse unor operatiuni de valorificare. Astfel, statele membre trebuie sa incurajeze separarea compusilor periculosi din fluxurile de deseuri, daca este necesar, in vederea asigurarii unei gestionari rationale din punct de vedere ecologic', se mentioneaza in documentul oficial.

Rezultatele unui studiu de specialitate, intocmit de Eco-Rom Ambalaje, arata ca, in prezent, un roman din mediul urban genereaza, in medie, aproximativ 346 kilograme de deseuri menajere/an (plastic, metal, hartie-carton, sticla, resturi de mancare etc.), in timp ce persoanele din mediul rural produc, in medie, circa 95 de kilograme de deseuri menajere/an.

In ceea ce priveste separarea deseurilor generate, cercetarea releva faptul ca in mediul urban populatia arunca selectiv, in containerele dedicate de 1,1 metri cubi, o cantitate de 8,4 kilograme (6,3%) din totalul deseurilor reciclabile generate (134,6 kilograme deseuri reciclabile generate anual de o persoana). Cele mai multe deseuri reciclabile identificate de catre cetateni sunt cele de hartie, urmate de cele de plastic si de cele de sticla.

In prezent, 7,5% din toate deseurile de ambalaje trimise la gropile de gunoi sunt colectate in containerele de 1,1 metri cubi, respectiv cinci kilograme din totalul de 65 de kilograme de deseuri de ambalaje generate in fiecare an de o persoana, in mediul urban.

In domeniul reciclarii ambalajelor, la nivel national, s-au stabilit in Romania, pentru 2013, urmatoarele tinte minime de reciclare: hartie/carton - 60%, plastic - 22,5%, metale - 50% si sticla - 50%.

Din datele oficiale reiese ca aproximativ noua milioane de romani au acces la sistemul de colectare separata pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

In parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, organizatia dezvolta servicii de colectare separata a deseurilor de ambalaje in 450 de localitati, cu aproximativ 165 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#infrastructura colectare selectiva deseuri, #colectare selectiva deseuri , #Stiri Administratie