Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Atentie soferi! De miercuri cresc amenzile

Atentie soferi! De miercuri cresc amenzile

Soferii care incalca regulile de circulatie vor plati de miercuri amenzi mai mari, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. Amenzile incep de la 290 de lei si pot ajunge la 2.900 de lei.

Amenzile de circulatie se calculeaza in puncte, iar un punct reprezinta 10% din salariul minim pe economie, care, incepand de miercuri, 1 februarie, creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

Astfel, soferii care incalca regulile de circulatie rutiera vor scoate din buzunar cate 145 de lei pentru fiecare punct-amenda primit. In functie de gravitatea contraventiilor comise, soferii pot primi intre 2 si 20 de puncte-amenda.

Potrivit Codului Rutier, daca incalca regulile de circulatie cuprinse in clasa I, soferul este penalizat cu 2 sau 3 puncte-amenda, la clasa a II-a, penalizarea este de 4 sau 5 puncte, la clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda, iar la clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda.

De exemplu, lipsa centurii de siguranta va fi pedepsita cu o amenda de 290 de lei sau 435 de lei, fata de 250 de lei sau 375 de lei in prezent. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 de kilometric pe ora, oprirea neregulamentara sau circulatia pe "interzis".

Cu amenzi de 580 sau 725 lei vor fi sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 de kilometri pe ora sau intrarea intr-o intersectie blocata. Acestea cresc de la 500 de lei sau 625 de lei, cat au fost cand salariul minim brut a fost 1.250 de lei.

Citeste si:

Amenzi auto platite online si mai putine taxe - Guvernul a adoptat masurile de debirocratizare a administratieiPolitistii rutieri, cu ochii pe soferi - mai multe controale pe sosele. In patru ore au dat 6.800 de amenzi

Incepand din 1 februarie, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei pe ora, potrivit hotararii aprobate de Guvern la inceputul anului. ...citeste mai departe despre "Atentie soferi! De miercuri cresc amenzile" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 5656 ori