O aeronavă a Forţelor Aeriene Române transportă duminică, spre Spania, artefactele care vor fi prezentate în cadrul expoziţiei „TEZAURE ARHEOLOGICE DIN ROMÂNIA – RĂDĂCINILE DACICE şi ROMANE". Expoziţia, care reuneşte 835 de exponate excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România şi care va fi deschisă pentru public la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, este coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a României.
Artefactele sunt transportate în Spania cu o aeronavă C-130 Hercules.
Secretarul de stat în MApN Simona Cojocaru a declarat, la plecarea aeronavei, că este o mare responsabilitate pentru membrii echipajului, dar că exponatele sunt pe mâni bune. ”Prin plecarea spre Madrid a unei părţi emblematice a patrimoniului arheologic al României, iniţiem un proiect important de diplomaţie publică şi culturală”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulia Matei.
Ministrul Culturii Bogdan Gheorgiu a precizat că printre exponatele trimise în Spania se află brăţări dacice şi faimosul coif geto-dacic de la Coţofeneşti şi că aceasta este cea mai mare expoziţie organizată de statul român în afara ţării.
“Anul 2021 are o semnificaţie deosebită pentru România şi Spania, având în vedere aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniole. În acest context, ne-am alăturat cu plăcere demersului Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Culturii de a organiza o serie de evenimente aferente programului aniversar România – Spania 2021. Este o onoare pentru MapN să poată contribui la organizarea expoziţiei Tezaure arheologice din România - rădăcini dacice şi romane. Astăzi, Forţele Aeriene Române vor asigura transportul la Madrid cu o aeronavă C-130 Hercules a unui număr important de artefacte din colecţiile muzeele româneşti, o mare responsabilitate pentru membrii echipajului. Vă asigur că exponatele de o valoare excepţională sunt pe mâini bune”, a afirmat Simona Cojocaru.
Ea a precizat că este aceeaşi aeronavă care a evacuat cetăţenii români din Afganistan şi care a mai avut misiuni umanitare în Tunisia şi în India.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Iulia Matei, a precizat că este prima expoziţie de arheologie românească găzduită de Muzeul de Arheologie din Madrid.
“Prin plecarea spre Madrid a unei părţi emblematice a patrimoniului arheologic al Româ ...citeste mai departe despre "Brăţări dacice şi coiful geto-dacic de la Coţofeneşti, transportate în Spania cu aeronava care a evacuat românii din Afganistan VIDEO" pe Ziare.com